Лидерите в Централна и Южна Америка ще изпълнят обещанието си за създаването на чисто нова магистрала.

Но тя няма да се използва от хора, а от... риби.

През януари президентът на Еквадор Гилермо Ласо подписа указ за създаването на новия морски резерват на Галапагос, подходящо наречен Hermandad, или „Братство“. Новият резерват разширява общата защитена морска зона в архипелага с 45 процента, като я отвежда от 132 998 квадратни км на 192 998 квадратни км.

Това я прави два пъти и половина по-голяма от пощта на американския щат Мериленд и три пъти размера на Белиз, съобщава T+L.

На тържественото подписване присъстваха и президентът на Колумбия Иван Дуке Маркес, външните министри на Панама и Коста Рика, както и бившият американски президент Бил Клинтън.

„Има места, които са оставили отпечатък в историята на човечеството и днес имаме честта да бъдем на едно от тях“, каза президентът Ласо при подписването. „Тези острови, които ни приветстват, ни научиха на много неща за себе си. Така че, вместо да се държим като абсолютни господари на тези земи и морета, не трябва ли да действаме като техни защитници?“

11 от най-отдалечените дестинации в светаКогато става въпрос за избор на нова дестинация, някои пътешественици се задоволяват да избират места в близост до дома, докато други са готови да отидат до края на земята. Буквално

Това обаче не е краят на природоопазването в региона. Новата морска зона е само част от по-големия план за създаване на връзка с "океанската магистрала" с Кокосовите острови в Коста Рика - миграционен път, използван от милиони морски костенурки и скатове, който в крайна сметка ще свърже двата морски обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Той също така ще помогне за защитата на няколко критично застрашени вида, включително акули чук и китови акули.

Дългосрочната цел е "океанската магистрала" да преминава през Еквадор, Колумбия, Панама и Коста Рика, чиито лидери се ангажираха да създадат морски коридор за Източния тропически тихоокеански регион между своите страни по време на срещата на върха COP26 в Глазгоу през 2021 г.

Новата защитена зона ще позволи на туристите да се насаждават на величието на океана поколения наред.