Неконтролируемото поведение на туристите започна да се превръща в стандартна практика през последните години.

Няма значение дали става въпрос за природни забележителности или обекти с културно значение – те много често стават обект на вандализъм, прекомерен шум или арогантно държание в разрез с местните норми и традиции.

Всъщност, има все повече дестинации, които предприемат мерки за ограничаване на туристите и достъпа до националните им съкровища.

Един конкретен район в Киото е сред тях.

Местните власти в японския град обявиха, че през следващия месец ще забранят достъпа на туристи до квартала на гейшите – Гион поради "неконтролируемо поведение", съобщава TimeOut.

Районът е магнит за туристите и стотици хиляди посетители се стичат в Гион, за да зърнат на живо емблематичните японски гейши, известни с характерните си кимона, декоративни орнаменти за коса и отличителен бял грим, а традицията датира от стотици години.

Но съгласно новите правила на местните власти, малките улички в историческия квартал ще бъдат напълно затворени за туристи, а няколко ресторанта и чайни ще обслужват само гейшите, техните клиенти и местните жители, съобщава South China Morning Post.

Още през 2019 г. властите въведоха глоба за тормоз над гейши, след като се появиха ужасяващи случаи на преследване по улицата или на заснемането им без тяхно съгласие. Глобата от 60 евро за това обаче не постигна очаквания ефект и арогантното поведение на туристите продължи.

"Чуждестранните туристи, които чакат гейшите да излязат по алеите на забранените за снимане места в Гион, знаят правилата, но ги пренебрегват. Дори да ги предупредим, те не спазват правилата", казва Исоказу Ота, представителен секретар на районния съвет на южната част на града Гион, пред CNN.

"Не е изненадващо, че на туристите е забранено да посещават Гион - и, честно казано, е крайно време.

По времето, когато живях в Киото, често виждах как разкрепостени туристи се държат ужасно в Гион, крещят, тичат и отблъскват хората от пътя в търсене на гейша.

Гейшите заслужават уединение и уважение, надявам се, че това ще им осигури това", казва редакторът на Time Out Ед Кънингам, живял една година в Киото.

Макар забраната да разочарова посетителите, които се държат уважително, местният съвет се надява, че ограничението не само ще помогне за защитата на гейшите, но и за запазването на дългогодишната японска традиция.