Публикации в социалните медии може да струват милиони приходи от туризъм на Малдивите, след като разпалиха огромен спор с Индия.

"През последните два дни наблюдаваме 40% спад на резервациите", коментира Анкит Чатурведи, вицепрезидент и глобален ръководител на маркетинга в базираната в Индия компания за туристически софтуер Rategain.

"Повечето хора правят резервации през уикендите и затова спадът изглежда по-значителен, защото в идеалния случай резервациите би трябвало да са се увеличили", обясни той пред CNBC.

На фона на съобщенията, че хиляди индийски туристи са отменили пътуванията си до Малдивите, един от известните индийски уебсайтове за резервации – EaseMyTrip, обяви, че спира резервациите на полети от Индия до Малдивите.

Някои туристически агенции в Индия съобщават, че отменят резервациите за Малдивите, изчистват снимките от уебсайтовете си и препоръчват на пътниците да отидат на индийския архипелаг Лакшадвип, Андаманските острови, Никобарските острови или Шри Ланка, според The India Express.

Лукс в небето: Авиокомпания предлага полет до Малдивите в милионерски стилBeond предлага премиум салон с легнали седалки, които съчетават общи компоненти с автомобилите Ferrari

Малдивските острови, разположени на около 340 мили на юг, са предпочитаната дестинация за почивка от граждани на Индия.

През 2023 г. повече от един на всеки десет пристигащи е бил от Индия, което я прави най-големият източник на доходи от туризъм, следван от Русия и Китай, според статистиката за туризма на Малдивите. През първата седмица на януари Индия обаче е паднала на четвърто място по брой пристигащи посетители.

Ако призивите за #БойкотМалдиви продължат, залогът може да е за милиони.

Публикациите, които дадоха началото на конфликта

Отливът от резервации за Малдивите започна миналата седмица, когато в X (Twitter) се появиха публикации от профила на индийския премиер Нарендра Моди.

На тях се вижда как той се гмурка с шнорхел, почива си на плажа и разговаря с посетители на островната държава.

Министерството на външните работи на Индия не отговори на молбите на CNBC за коментар.

Според други обаче, поддръжниците на Малдивите, които са написали негативни коментари за способността на Индия да се конкурира с нейните курорти и гостоприемство, са поставили началото на дипломатическия скандал.

Според Reuters, заместник-министрите на Малдивите Малша Шариф, Мариам Шиуна и Абдула Махзум Маджид са отправили различни обиди към премиера Моди в Х, наричайки го "клоун", "терорист" и "марионетка на Израел".

Според агенцията, трима служители са били отстранени от длъжност заради публикациите им в социалните мрежи през уикенда. Но въпреки това, вълнението се е засилило, подчертавайки зависимостта на туристическата индустрия от геополитическите въпроси и продължаващия конфликт в Близкия изток.

Как противопоставянето между Китай и Индия пречи на детронирането на долараДори икономистът, въвел абревиатурата БРИК, заяви, че идеята за обща валута в блока изглежда лудост

Непреднамерен натиск?

Като се има предвид меркантилният характер на възмущението в социалните медии, Чатурведи каза, че очаква бойкотът да "премине бързо".

Но един национален призив за пътуване в страната ще има много по-голяма трайна сила, допълва той. Тенденциозни хаштагове, като #ExploreIndianIslands, се разпространяват онлайн от обикновени туристи до боливудски знаменитости, като Акшай Кумар.

Чатурведи смята, че призивите за пътуване в рамките на Индия "ще продължат по-дълго - това е голяма програма на правителството".

Програма, която вероятно ще има много по-голям ефект за гражданите на Индия, отколкото лежерните снимки на Моди по плажовете на Малдивите.