Тази година Индия записа забележителни събития в историята си и продължава да завладява света като една от най-бързо развиващите се големи икономики.

Сега е "точното място и точното време" за индийците, казва Нита Амбани, председател на фондация Reliance.

"Преди 30 години Индия беше място, където по улиците се разхождаха слонове, но сега международното доверието в нея непрекъснато расте", допълва тя пред CNBC. Амбани оглавява филантропската организация, собственост на най-богатата индийска компания Reliance Industries.

Южноазиатската държава влезе в новините през юни, когато министър-председателят Нарендра Моди се срещна с президента Джо Байдън по време на първото си държавно посещение в САЩ през юни.

200 часа срещи и 15 чернови: Как Г-20 състави общата декларация за УкрайнаДипломати, участвали в обсъжданията, описват мъчителния процес, довел до документ, който остави много поддръжници на Украйна дълбоко разочаровани

На срещата бяха сключени редица сделки, като голямо внимание беше отделено на подобряването на партньорствата в областта на отбраната и технологиите между двете страни.

Сред участниците в държавната вечеря в Белия дом бяха Амбани и съпругът ѝ Мукеш Амбани – най-богатият човек в Азия.

"Вълнението беше осезаемо", признава тя. "Индийците завладяват света. Можете да видите това, можете да го усетите. Вълнувам се и досега, като си помисля за това".

През август Индия стана четвъртата страна в света, която кацна на Луната и първата, която кацна на южния лунен полюс.

Успех! Индия е първата държава, стъпила на южния полюс на Луната

Най-многолюдната държава в света беше домакин и на срещата на върха на лидерите на Г-20 през септември, на която Моди и Байдън обещаха да подобрят партньорството между двете държави на втората си двустранна среща за по-малко от шест месеца.

Индия: „Бавно движещ се слон“, но алтернатива на КитайСлед като изпревари Китай и се превърна в най-населената държава в света, до 2075 г. Индия може да стане втората по големина икономика

След като изпревари Китай и стана най-многолюдната нация в света, Индия може да прескочи своя съсед и да стане втората по големина икономика в света до 2075 г., смятат от Goldman Sachs.

"Аз съм изключително оптимистично настроена за Индия. Вярвам, че през следващите 25 години те ще направят много повече от това, което ние направихме в последните 75 години", допълва Амбани.