Индия се е прицелила в домакинството на най-грандиозния спортен спектакъл в света - Олимпийските игри.

Това се случва на фона на организирането на две големи световни събития през 2023 г. - срещата на върха на Г-20 и срещите Business 20 на най-големите световни индустриални гиганти, пише CNBC.

През октомври министър-председателят Нарендра Моди обявяви, че Индия планира да бъде домакин на игрите през 2036 г., като според съобщенията това е "вековна мечта" на страната. Индонезия, Мексико, Турция и Полша също са изразили интерес да се включат в надпреварата.

Индия е "абсолютно готова" да бъде домакин на Олимпийските игри, заявява Нита Мукеш Амбани, основател и председател на Reliance Foundation, филантропското звено на Reliance Industries.

Индия влиза в редиците на борсовите суперсили с $4 трилионаСпоред Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония


Reliance Industries, най-голямата компания в частния сектор в страната, сключва партньорство с Индийската олимпийска асоциация (IOA) миналата година. Това партньорство "има за цел да повиши представянето на индийските спортисти, да подкрепи националните спортни федерации и да изгради авторитета на Индия като световна спортна нация, с амбицията да бъде домакин на Олимпийски игри в бъдеще".

"Хората се събуждат за потенциала на Индия", коментира Амбани след срещата на върха на Г-20 и изразява надежда, че страната ще получи шанса да бъде домакин на Олимпийските игри. "Надявам се, че ще го видя през този живот."

В интервю за CNBC през септември президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах потвържди, че МОК е провел "известен диалог" с Международната олимпийска асоциация (МОА) и индийското правителство относно кандидатурата.

По думите му интересът на Индия към домакинството на игрите е "чудесна новина за цялото олимпийско движение". Страната е на прага на процъфтяващо спортно движение, което излиза извън рамките на по-традиционните спортове и обхваща повече олимпийски, подчертава той.

Apple засилва производствената си експанзия в ИндияКомпанията планира да произвежда над 50 млн. бройки в страната, но Китай ще остане №1


Минали провали преследват Индия

Въпреки че Индия иска да бъде домакин на най-голямото спортно събитие в света, минали провали хвърлят сянка върху потенциалната кандидатура на страната.

През 2010 г. Индия е домакин на Игрите на Британската общност, които са белязани от забавяне на строителството на инфраструктурата, неспазване на сроковете за подготовка на Ню Делхи и огромно превишаване на бюджета.

По това време The Guardian съобщава, че прогнозните разходи за Игрите на Британската общност са между 2 и 4 млрд. паунда, включително инфраструктурните проекти. Първоначалният бюджет, одобрен от индийското правителство през април 2007 г., е в размер на 500 млн. паунда, посочва още изданието.

Отделно от това BBC определя подготовката за Игрите на Британската общност през 2010 г. като "огромна катастрофа за връзките с обществеността" и заявява един месец преди събитието, че Делхи "далеч не е готов", като посочва дупки по пътищата и стадиони, които все още се ремонтират.

Водещи технологични компании започват производство на хардуер в ИндияОчаква се индийският пазар на ИТ хардуер да нарасне до 22,77 млрд. долара през 2027 г.


През 2011 г., след приключването на игрите, председателят на организационния комитет на Игрите на Британската общност Суреш Калмади е арестуван за корупция и финансови злоупотреби.

Световната купа по крикет тази година, която се проведе в Индия, също предизвиква критики, тъй като при мачовете с участието на страната домакин стадионите се пълнят, но посещаемостта на мачовете с участието на други отбори е слаба.

Някои фенове се оплакват в социалните мрежи, че билетите са били продадени онлайн, но на кадри от събитията на живо се виждат празни места, а британските медии подчертават лошата транспортна свързаност и липсата на основни удобства на стадионите.

Като се има предвид всичко това, може ли Индия да подсигури провеждането на Олимпийските игри през 2036 г.?

Дейвид Картър, доцент по спортен бизнес в University of Southern California, коментира пред CNBC, че корупцията, преразходите и други спорове с голям обществен интерес са станали неразделна част от организацията на повечето Олимпийски игри. Бъдещите държави домакини обаче трябва да са наясно с целта си за организиране на игрите, за да се подготвят и да намалят рисковете, свързани с тези противоречия.

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


"Търсят ли възвръщаемост на икономическите си инвестиции? Възвръщаемостта под формата на повишаване на статута на националния бранд достатъчна ли е? Комбинация от двете ли се търси? В много случаи разходите за провеждане са само едно от съображенията на фона на по-широки национални инициативи", посочва той и добавя, че "способността за провеждане на Олимпийските игри е въпрос както на политическа воля, така и на предоставяне на убедителен логистичен план, включващ съоръжения, осигуряващи максимална стойност за всички заинтересовани страни".