С наближаването на финала на Световната купа в Катар погледите малко по малко се обръщат към следващия Мондиал. Той ще се проведе през 2026 г. в САЩ, Мексико и Канада и едно е сигурно – организаторите ще искат да надминат мащабите на първенството в Катар. А това не е лесна задача, особено когато става дума за стадиони.

За разлика от Световната купа в Катар, където седем от осемте стадиона бяха издигнати специално за турнира, всичките 16 стадиона за Световната купа през 2026 г. вече са построени.

Единадесет стадиона в САЩ ще бъдат домакини на мачове от първенството, като на всички тях се играят мачове по американски футбол. Освен тях два стадиона в Канада и три в Мексико ще бъдат домакини на Мондиал 2026, включително легендарният Estadio Azteca, който беше домакин на финалите на Световните първенства през 1970 и 1986 г.

Dezeen представя стадионите, които ще фокусират вниманието на световната футболна общност след четири години

Стадион SoFi, Лос Анджелис, САЩ

Дом на отборите по американски футбол LA Chargers и LA Rams, този стадион с капацитет 70 000 места е най-скъпият, строен някога. Завършен през 2020 г., неговата стойност възлиза на 5,5 млрд. долара. SoFi може да бъде разширен до 100 000 места за големи събития като Superbowl, което го прави един от най-големите стадиони, предвидени за провеждане на мачове от Световната купа.

Mercedes-Benz Stadium, Атланта, САЩ

Друг стадион, на който ще се провеждат мачове по време на турнира, е Mercedes-Benz със 71 000 места. Той е дом на отбора по американски футбол Atlanta Falcons.

Открит през 2017 г., ъгловатият стадион е увенчан с уникален покрив, който "се отваря и затваря като отвор на камера".


Estadio BBVA, Гуадалупе, Мексико

Наричан El Gigante de Acero - или Стоманеният гигант - заради отличителния си външен вид, стадионът Estadio BBVA с 53 500 места е проектиран от Populous и VFO.

Това е един от трите стадиона в Мексико, на които ще се провеждат мачове по време на Световното първенство по футбол през 2026 г., и е проектиран на базата на съдове за варене на бира, използвани от местната общност.

Levi's Stadium, Санта Клара, САЩ

Разположен в Санта Клара, Калифорния, стадионът Levi's Stadium е дом на отбора от НФЛ San Francisco 49ers от откриването му през 2014 г.

Две трети от 68 500-те места са разположени в голямата „купа“, а стадионът може да разгърне капацитета си до 75 000 места за по-големи събития.


Източник: levisstadium.com

MetLife Stadium, Ню Джърси, САЩ

Разположен близо до Ню Йорк - в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, стадионът MetLife е с 82 500 места. На него играят два отбора от НФЛ - New York Giants и New York Jets .

Стадионът може да сменя цветовете си от преобладаващо син в зелен, за да отговори на идентичността на двата франчайза.

Структурата включва рустициран камък, за да съответства на традиционните на идеята на Giants, съчетан с метал и стъкло, за да представя модерния вид, желан от Jets.


Източник: metlifestadium.com

Estadio Akron, Гуадалахара, Мексико

Стадионът Estadio Akron е с капацитет 48 000 места и е дом на футболния отбор „Клуб Депортиво Гуадалахара“.

Стадионът се отличава със своята форма, напомняща вулкан.


Източник: Estadio Akron


AT&T Stadium, Арлингтън, САЩ

Проектиран от специалиста в областта на стадионите HKS, както и много от останалите американски стадиони, AT&T в Тексас има 80 000 места и приема домакинските срещи на Dallas Cowboys. Конструкцията е покрита с подвижен покрив, поддържан от двойка арки с височина 91 метра.

Капацитетът му може да бъде увеличен до над 100 000 места за големи събития, а по-рано тази година се появиха слухове, че е избран за домакин на финала на Световното първенство по футбол през 2026 г.

BMO Field, Торонто, Канада

Един от двата стадиона в Канада, на които ще се провеждат мачове по време на Световната купа - BMO Field, е проектиран специално за футбол и е дом на както на отбора на Торонто в МСЛ, така и на този, който играе в Канадската футболна лига.

Първоначално открит през 2007 г., стадионът е разширен и през 2015 г. вече има капацитет от 27 000 души. Местата могат да бъдат увеличени до 40 000 - минималният капацитет на ФИФА за провеждане на мачове от Световното първенство - с добавянето на временна трибуна.

Lincoln Financial Field, Филаделфия, САЩ

Домакинският стадион на отбора от НФЛ Philadelphia Eagles - Lincoln Financial Field, има отличителна форма със своите дълги източни и западни трибуни. Той е проектирани да напомня крила на орел в контекста на името на отбора.

Стадионът с 69 000 места е отворен в три от ъглите си и има издигнато "орлово гнездо", от което се открива гледка към центъра на Филаделфия.

Седем футуристични стадиона, проектирани от известни архитектиТе са не само арена за игра


NRG Stadium, Хюстън, САЩ

Един от двата стадиона в Тексас, които ще бъдат домакини на мачове от Световната купа - NRG Stadium, е изграден за американски футбол и е открит през 2002 г.

Създаден от Populous, той има 80 000 места и е проектиран така, че да наподобява закрита арена. При откриването си той е първият стадион от НФЛ с прибиращ се покрив.

Gillette Stadium, Фоксбъро, Масачузетс, САЩ

Построен върху естествени гранитни скали, Gillette Stadium е описаван като "уникален стадион на две нива". Съоръжението с 68 000 места във Фоксбъро, Масачузетс, е дом на два отбора по американски футбол от най-високите нива на американската лига.

Lumen Field, Сиатъл, САЩ

Проектиран от архитектурното студио Ellerbe Becket and LMN Architects за американски и европейски футбол, Lumen Field е дом на отбора от НФЛ Seattle Seahawks и футболния Seattle Sounders FC.

Открит през 2002 г., компактният стадион с 67 000 места е обграден от две големи арки, поддържащи сенници над трибуните, които са конзолно издигнати поради ограниченото пространство на обекта.

Световното в Катар е новата цел на хакеритеРусия е най-големият източник на заплахи в киберпространството по време на форума, но далеч не е сама

BC Place, Ванкувър, Канада

Откритият през 1983 г. BC Place първоначално е проектиран от Studio Phillips Barratt, но претърпява значителна реконструкция от Stantec преди Зимните олимпийски игри през 2010 г., когато е домакин на церемониите по откриването и закриването.


Източник: bcplace.com

Реконструкцията добавя сгъваем покрив, поддържан от въжета, на стадиона с 58 000 места, който е дом на отбора от МЛС Vancouver Whitecaps FC и отбора от Канадската футболна лига BC Lions.

Hard Rock Stadium, Маями, САЩ

Първоначално открит през 1987 г., стадионът приема мачовете от НФЛ на „делфините“ от Маями.

Той е основно ремонтиран между 2015 и 2017 г., когато над трибуните е окачен голям правоъгълен навес с четири бели пилона в ъглите на стадиона.

8-те стадиона на Катар 2022 - история, традиции и култура в едноОт днес националните отбори започват да опаковат най-добрия коледен подарък за своите съграждани...


Arrowhead Stadium, Канзас Сити, САЩ

Един от най-старите стадиони, които ще приемат мачове по време на Световното първенство по футбол през 2026 г. - Arrowhead Stadium, е открит през 1972 г.

Съоръжението със 76 000 места държи рекорда на Гинес за най-шумен стадион в света. През 2010 г. той е основно ремонтиран от Populous.

Estadio Azteca, Мексико Сити, Мексико

Проектираният от архитектите Педро Рамирес Васкес и Рафаел Михарес Алсерека Estadio Azteca в Мексико Сити ще стане първият стадион, който ще приеме мачове от три световни първенства.

Открит през 1966 г., стадионът с 87 000 места преди това е бил домакин на мачове, включително на финала, на Световните първенства през 1970 и 1986 г.