Надпреварата между големите играчи в индустрията за спортни облекла е в разгара си много преди оставащите броени месеци до Олимпийските игри в Париж.

Един от гигантите обаче има различна стратегия – да наложи бранда в по-малки спортове като брейк, катерене, скейтборд и BMX, пише Reuters.

Става въпрос за Adidas, който след шумната раздяла с артиста Йе (известен преди като Кание Уест), сложи край на изключително печелившата линия обувки Yeezy.

Сега, главният изпълнителен директор на компанията Бьорн Гулден се опитва да рестартира имиджа на марката, а едва ли има по-подходящ момент от Олимпийските игри.

Инвентарът от Yeezy носи 350 млн. на Adidas през третото тримесечиеAdidas успешно събира 750 млн. евро в продажби на Yeezy от май насам, въпреки раздялата с Ye

Те са ключова арена за лидери в производството на спортни облекла, които харчат милиони от бюджетите си за спонсорство на спортисти, федерации и национални отбори, както и за маркетинг на събитията.

Връщането към спорта, а не към знаменитостите, е ключова част от плана на Гулден, който пое поста главен изпълнителен директор на Adidas в началото на 2023 г.

Главната му цел е да преобърне тотално концепцията на компанията - тактика, която ще бъде подложена на най-големия международен тест в Париж 2024.

Инвеститори съдят Adidas за сътрудничеството с Кание УестВ жалбата се казва, че компанията е подвела акционерите, като е скрила подробности за антисемитското поведение на Йе; Adidas отхвърля твърденията

"Искам Adidas отново да бъде в по-малките спортове и да е видим. Да се фокусираш само върху четири или пет най-големи спорта е, първо, твърде лесно и второ – глупаво, честно казано", заяви Гулден в интервю в централата на Adidas в Германия.

Успешната кампания на Олимпиадата е задължителна, ако Adidas иска да си върне пазарния дял, който загуби от конкурентите си през последните 4 години, а освен това Гулден има и още една много важна задача – да възнагради инвеститорите, които възлагат големите си надежди именно на новото управление.

Акциите на Adidas, втората по големина група за спортни облекла по отношение на световния пазарен дял, са поскъпнали с повече от 50% тази година, изпреварвайки Nike и Puma, след две последователни години на загуби.

Леки като въздуха: Обувките, които изстреляха атлетиката в нова стратосфераНякои се радват на новите технологии, а други смятат, че новите любими обувки на спортистите изкривяват резултатите от реалните им постижения

Макар че основният фокус на Adidas все още е върху големите олимпийски спортове като леката атлетика, работата в по-нишови дисциплини е предизвикателство за дизайнерските екипи и генерира идеи за по-популярни продукти като обувки за бягане, казва Гулден.

Брейкингът, който води началото си от хип-хопа, също е привлекателен за уличното облекло и лайфстайла, като същевременно предлага възможност за достигане до нови аудитории в ключови пазари като Китай, където най-новият олимпийски спорт е изключително популярен.

През юни Adidas подписа договор с китайката, известна като B-Girl 671, която е номер едно в света при жените брейкърки, но конкуренцията за вниманието ѝ е ожесточена.

LVMH става основен спонсор на Олимпийските игри в ПарижУсловията на сделката, която е договорена от Антоан Арно, син на председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, не бяха разкрити

Nike пък е официален спонсор на американската, японската и корейската федерация по брейк и заяви пред Reuters, че е подписала договори с 20 спортисти.

Сред подписалите договори с Adidas тази година са още състезателят по BMX Кийрън Райли, бразилската федерация по скейтборд и Полският олимпийски комитет, въпреки че Гулден заяви, че присъствието на компанията в Париж няма да е толкова широко, колкото би му се искало, тъй като договорите за спонсорство на Олимпийските игри продължават няколко години.

Adidas очаква първата си година на загуба от три десетилетия Оперативната загуба на компанията за четвъртото тримесечие е в размер на 724 млн. евро

Като част от стремежа за привличане на по-млади хора към игрите, в Париж ще бъдат представени спортове като катерене, скейтбординг и BMX фрийстайл, които дебютираха на Олимпийските игри в Токио през 2021 г.

Макар че е трудно да се каже доколко Олимпийските игри стимулират продажбите на спортни облекла, те помагат на марките да си изградят репутация на създатели на продукти, използвани от спортистите на елитно ниво.

"Олимпийските игри са важни за тези марки от гледна точка на това да покажат технологиите си във всеки спорт", обяснява Борис Радонди, който инвестира в спортни компании във френския мениджър на активи DNCA. "Когато тези марки забравят, че са спортни брандове, клиентът си отива. Не можеш да бъдеш само лайфстайл", добавя той.

Puma също има запазено място сред гигантите в индустрията. Компанията се фокусира основно върху леката атлетика, където вече е инвестирала значително като официален спонсор на Олимпийската асоциация на Ямайка и подписа договор с Юсейн Болт, още когато той беше на 16 години.

Нова Web 3 платформа на Nike превръща потребителите в дизайнери Nike разработва самостоятелна Web3 стратегия, насочена не към феновете на крипто-света, а към традиционните потребители

"Трябва да останем съсредоточени върху печеленето на пазарен дял в тези области", казва Ричард Тейсиер, глобален директор по марките и маркетинга на Puma.

Тази година компанията подписа договори с 35 нови атлети в различни дисциплини – от хвърляне на копие до дълъг скок.


Графика:Reuters

С около три пъти по-големи продажби от тези на Puma, Adidas може да си позволи да харчи за повече атлети и повече спортове на Олимпийските игри.

На свой ред Nike може да надхвърли значително разходите на Adidas.

Но Керън Фостър, ръководител на специализираните спортове в Adidas, има аргументи в полза на компанията: "Ние продължаваме да инвестираме все повече и повече в Олимпийските игри не само по време на самото събитие, но и в периода преди него."