Според доклад на местна правозащитна група, публикуван в понеделник, отпадъци от поне 19 международни марки, включително Adidas и Walmart, се използват за гориво в пещите на фабриките за тухли в Камбоджа, което разболява много работници.

Докладът на Камбоджанската лига за насърчаване и защита на правата на човека, известна с френската си абревиатура LICADHO, пише Reuters, се основава на посещения в 21 фабрики за тухли в столицата на Камбоджа Пном Пен и съседната провинция Кандал между април и септември, както и на интервюта с настоящи и бивши работници.

Той установява, че в седем фабрики се изгарят отпадъци от дрехи, включително платове, пластмаса, гума и други материали, произведени от или за въпросните брандове. Основната причина - да се спестят разходи за гориво.

Няколко търговски марки, включително Primark и Lidl, заявяват пред информационната агенция, че разследват въпроса.

Световната модна индустрия може да загуби 65 милиарда долара до 2030 г.Прогнозите за загуби се основават на сценария


Изгарянето на отпадъци от облекла освобождава токсични за хората вещества, ако условията на горене не се управляват внимателно, а пепелта от този процес съдържа високи нива на замърсители, според вътрешно проучване на Програмата на ООН за развитие за 2020 г., което измерва емисиите от инсинератори на фабрики за облекла в Камбоджа, изгарящи отпадъци от облекла.

В доклада се посочва, че тези токсични вещества включват диоксини, които могат да причинят рак.

В отделен доклад от 2018 г., изготвен от британски учени от Royal Holloway, University of London, се казва, че отпадъците от дрехи често съдържат токсични химикали, включително хлорна белина, формалдехид и амоняк, както и тежки метали, пластмаса и смоли, използвани в процесите на боядисване и печатане.

Работниците в тухларните свидетелстват за редовни мигрени, кръвотечения от носа и други заболявания, се казва в доклада на Обединеното кралство.

Марките, посочени в доклада на LICADHO, са: Adidas, C&A, Cropp and Sinsay на LPP, Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu на Lidl Stiftung & Co, No Boundaries на Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour и Venus Fashion.

Да превърнеш въглерода в прежда. Как модата може да заличи отпечатъка сиСтартъпът Rubi използва енизми, които „изяждат“ карбона и го превръщат в целулоза


Adidas, която работи с 16 фабрики в Камбоджа, заявява, че е започнала разследване, за да провери дали отпадъците се отклоняват от разрешените маршрути за изхвърляне към пещите за тухли.

Политиките на Adidas за опазване на околната среда в Камбоджа гласят, че всички отпадъчни материали от доставчиците на облекло трябва да бъдат изхвърляни или в одобрен завод за производство на енергия от отпадъци, който е напълно регулиран и има контрол на качеството на въздуха, или в лицензирани от правителството центрове за рециклиране, заявява компанията.

От Lidl пък коментират, че приемат много сериозно фактите, за които съобщава LICADHO, и че са започнали разследване по темата.

LPP заяви, че не е знаела, че текстилните ѝ отпадъци се изгарят в пещи за тухли, и се е свързала със своите агенти, отговарящи за поръчките в Камбоджа. Компанията планира в началото на 2024 г. да организира ден за повишаване на осведомеността на своите агенти и фабрики в Камбоджа, като се обърне специално внимание на управлението на отпадъците.

Primark, която се снабдява с продукти от 20 фабрики в Камбоджа, също заявява, че разследва проблема.