Венеция ще започне да тества ежедневната такса за достъп на посетители и ограничението за броя им през април 2024 г.

Кметът на италианския град определи това като първата подобна схема в света, съобщава Reuters.

Целта на този ход е да се управлява потокът от туристи през пролетните празници и някои летни уикенди, когато броят на посетителите е най-голям, заявиха местните власти на пресконференция днес.

"За първи път в света се прави подобно нещо - градът се превръща в място за резервации", заяви кметът Луиджи Брунаро, като отбеляза, че експериментът първоначално ще доведе до загуба на средства.

Ограниченията ще се прилагат от 08:30 до 16:00 ч. местно време, първоначално за общо 29 дни и ще обхванат повечето уикенди от 25 април до средата на юли догодина.

ЮНЕСКО включва Венеция в списъка на застрашеното културно наследствоОсновните причини за това са свръхтуризма и климатичните промени

Туристите ще трябва да резервират посещението си онлайн и да платят 5 евро, за да получат QR код, който ще се проверява на определени входни пунктове и ще им дава достъп до историческите квартали на града.

Посетителите на възраст под 14 години ще трябва да се регистрират, но достъпът за тях ще бъде безплатен.

Гражданите, родени във Венеция, както и студентите, работниците и собствениците на жилища в града ще бъдат освободени от задължението да плащат и да резервират слот, заяви общинският съветник Микеле Зуин.

На лицата, които не спазват мярката, ще бъдат наложени потенциални санкции в размер от 50 до 310 евро.

One Night Only: Армани празнува магията на Лагуната с шоу за милиониПатрон на вечерта беше иконата на италианското кино София Лорен, която изгледа дефилето от първия ред

Масовият туризъм и наводненията отдавна са проблем за града-лагуна, известен с културните си забележителности.

Ограниченията обаче няма да важат за по-малките острови в лагуната, като например Мурано, известен със своята стъкларска промишленост, допълва Reuters.