Новият летен сезон се очертава като свръхнатоварен, след като туристите вече ще могат да пътуват навсякъде, без ограниченията, налагани през последните 3 години заради пандемията.

Тенденцията на свръхтуризъм сериозно притеснява най-популярните дестинации, които бързат да въведат нови правила и ограничения срещу пренаселеност.

Euronews разкрива кои европейски столици се готвят да посрещнат най-много посетители през горещия сезон.

По данни на Евростат, Париж е начело по брой посетители с нощувка.

През 2019 г. във френската столица са реализирани 43,2 милиона нощувки в туристически обекти.

На второ място се нарежда Берлин с 33,2 млн. нощувки, следван от Мадрид с 28,9 млн. нощувки.

Лондон не е включен в списъка, тъй като данните не са налични, отбелязва Euronews.

Посрещане по азиатски: Екстремният лукс на най-скъпите хотели в светаКои са най-епичните преживявания при настаняване в петзвездни хотели

Любопитна подробност е, че българската столица София е с най-малък брой нощувки, прекарани в туристически места за настаняване, с 1,2 милиона нощувки годишно.

Рига в Латвия (2,2 млн.) и Вилнюс в Литва (2,3 млн.) също са на дъното в списъка.

Критерият за най-висок "интензитет на туризма", който изразява съотношението на нощувките, прекарани в туристически обекти, спрямо общия брой на постоянно живеещите в района, дава по-ясна представа кои градове са най-пренаселени.

Париж отново е на първо място, следван от Прага с 14,1 нощувки. В Берлин туристите са прекарали 9,3 нощувки на жител, във Виена - 8,9 нощувки, а в Осло, Норвегия, - 8,2 нощувки.

София и турската столица Анкара са с най-малък брой нощувки, прекарани в туристически обекти, на жител - 0,9.

Шест дестинации за всички, които не понасят туристиОт Амстердам до Венеция – най-горещите дестинации в Европа се борят с мощен прилив на туристи през цялата година

Този показател е 7,4 нощувки в Амстердам, 7,1 нощувки в Лисабон, 4,4 нощувки в Мадрид, 3,7 нощувки в Рим и 3,4 нощувки в Дъблин, сочат данните на Евростат.

На национално равнище интензивността на туризма е най-висока в Исландия - 23,5 нощувки в туристически обекти на жител годишно.

На второ място се нарежда Хърватия с 22,4 нощувки, а в Румъния се падат едва 1,5 нощувки на жител.

В Австрия това съотношение е 14,4, в Гърция - 13,4, в Испания - 10, във Франция - 6,6 и в Германия - 5,3.

В целия ЕС средното съотношение е 6,4 нощувки на жител, допълва Euronews.

Цитираните данни се основават на класификацията NUTS 2 от 2019 г. с цел да се избегне влиянието на пандемията в анализа. Макар че за 2019 г. са налични данни за отделните държави, за няколко столици липсват такива. В тези случаи са използвани данни за държавата от 2021 г. и са коригирани спрямо 2019 г., уточняват от Euronews.