Богат на невероятни съкровища от древни времена, Вечният град неизменно привлича като магнит посетители от цял свят.

Един от вълнуващите начини да изследвате историята на италианската столица са именно нейните забележителни хотели.

Приличащи на палати от отминали епохи и едновременно с това неделима част от съвременната структура на града, всеки от тях е запечатал в архитектурата си определен момент.

Благодарение на римското гостоприемство дори онези, които не са техни гости, могат да се отбият за кафе или аперитив, докато се наслаждават на старинната атмосфера.

Ето кратката история на емблематичните хотели на Рим.

Кафе сред Баните на Диоклециан

Пред Фонтана на Наядите, посветен на водните нимфи от гръцката митология, Anantara Palazzo Naiadi има легендарно минало.


Anantara Palazzo Naiadi

Фоайето му е обсипано с мрамор и позлата като на всеки императорски дворец. По време на строежа през 90-те години на XIX век багери откриват в основите останки от Баните на Диоклециан - величествен комплекс от басейни от III-IV век, където римляните са се наслаждавали на своеобразно СПА под подобни на катедрали куполи.

Ако сте пристрастени към историята може да наемете археолог-гид, който да ви разкаже всичко за тайните на хотела с пълни подробности.

Гледка към Колизеума и коктейл за 25 долара

Величественият Antico Albergo del Sole, издигащ се до Пантеона, впечатлява туристите със своя външен вид и причудлив интериор.

Недалеч от него е пищният Palazzo Manfredi, който посреща поклонници от 1600 г., а след това се превръща в аристократична ловна хижа.

Неговият лоби бар предлага изглед към Колизеума и пренася посетителите както в античното минало, така и в реалностите на настоящето с цената от 25 долара за един коктейл „Негрони“.


Antico Albergo del Sole al Pantheon

Ерата на поетите

Хотел d'Inghilterra е разположен в къща за гости от 16-ти век в непосредствена близост до Испанските стълби. Разцветът му настъпва в началото на XIX в., когато в него отсядат знаменити английски пътешественици, сред които поетите романтици Джон Кийтс, лорд Байрон, Пърси Биш Шели и съпругата му Мери Шели (известна със своя роман „Франкенщайн или новият Прометей“).

По-късно литературният престиж на хотела привлича Ърнест Хемингуей, Хенри Джеймс и Марк Твен.

Днес старинният стил на хотела превръща лоби бара и фоайето в изискани пространства за чаша чай, а най-често за класическо италианско еспресо или капучино.


Hoteldinghilterraroma

Времето на столицата

През 1870 г. Рим става столица на Обединена Италия. Hotel de Russie, близо до Площада на народите е един от символите на новата епоха.

Бивш дворец с терасирани градини, той е наречен Хотелът на руснаците заради популярността си сред руските аристократи, включително князете от династията Романови, които обичали да отсядат там целогодишно.


Hotel de Russie

В списъка на гостите обаче има попадат и авангардни художници като Пабло Пикасо и Жан Кокто, които наричат хотела "Рая на земята".

Ресторантът му се нарича Le Jardin; а "тайната му градина" включва терасовидни лехи, засадени с палми, тисове и бели рози.

Dolce Vita за напреднали: Невероятни съкровища само на час от РимСамо на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото и естествените природни забележителности

Между киното и политиката

Сгушен сред уличките около централната жп гара Термини, семейният хотел Bettoja Mediterraneo е класически образец на стила ар деко.

Някогашният му собственик Маурицио Беттоджа е антифашист, който по време на нацистката окупация на Рим през 1943-44 г. укрива еврейски семейства в стаи, намиращи се в съседство с тези на германски офицери.

Днес модернистични мозайки и мраморни бюстове на римски императори оживяват в обновеното фоайе.

Bettoja Mediterraneo

През 50-те и 60-те години на миналия век осеяната с барове улица "Виа Венето" е любимо място на звезди от филмовия небосклон като Анна Маняни и Марчело Мастрояни.

Много от шикозните барове днес са изчезнали, но обновеният Baglioni Hotel Regina със старинното си фоайе с огледала и блестящи полилеи успява да провокира интереса на туристите към района.


Baglioni Hotel Regina

Недалеч от "Виа Венето" се намира Пинето – оживен индустриален район.

Necci dal 1924, бар, посещаван от покойния режисьор Пиер Паоло Пазолини, привлича съвременни хипстъри, които търсят качествена винена листа и музика на живо.


Necci dal 1924

Новото лице на Рим

Unahotels Trastevere Roma отвори врати миналата есен, разположен в един от най-модерните квартали на града: Трастевере.

Хотелът се помещава в елегантна историческа сграда от края на XIX век.


Unahotels Trastevere Roma

Дизайнът му е главозамайваща смесица от епохи: геометрични мраморни подове (Древен Рим), сводести стаи, изрисувани с тромпел (Ренесанс), позлатени фенери и палми в саксии и кадифено обзавеждане в наситени основни цветове (арт деко).