Местните жители на Канарските острови започват пълна мобилизация на протести срещу свръхтуризма.

Освен това, те твърдят, че огромният брой посетители ги принуждават да напуснат домовете си и причиняват екологични щети на природните забележителности, пише CNN.

Испанският архипелаг, който се намира в Атлантическия океан край западния бряг на Африка, отдавна е популярна дестинация за почивка заради умерения си целогодишен климат.

Според местната екологична организация Fundación Canarina обаче през последното десетилетие броят на туристите е нараснал от 11,5 милиона годишно на около 16 милиона и много местни жители са готови на протести срещу свръхексплоатацията на островите.

Една от групите, наречена Canarias Se Agota, заяви, че започва гладна стачка от 11 април и призова хората да образуват човешка верига, за да изразят подкрепата си.

"Всеки човек, който се присъедини към човешката верига, изпраща силно послание до правителството: Канарските острови не желаят да жертват бъдещето си", се казва в публикация във Facebook на групата.

Местната природозащитна група Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) също насърчава протест на 20 април, като се позовава на "екологичния и социалния колапс, който преживяваме".

Групата за опазване на околната среда "Еколози в действие" ще се включи в същия протест, обвинявайки за тези проблеми "напълно неустойчивия туризъм", при който ваканционните имоти изтласкват местните жители от пазара на жилища. Групата обвинява и властите, че одобряват големи туристически проекти, които влошават съществуващите проблеми, като например нарастващия недостиг на вода.

Туристическата инфраструктура, като плувни басейни и голф игрища, използва огромни количества вода, която става все по-оскъдна, тъй като валежите намаляват, а сухите периоди са все по-дълги поради изменението на климата, се казва в изявлението на групата.

"Следващата събота, 20 април, ще излезем на улицата, за да поискаме това, което би трябвало да е здрав разум: да поемем контрол над ситуацията, която ни прогонва от домовете ни", се казва в изявлението. "Време е да поискаме промяна в подхода и да изкрещим още веднъж, че Канарските острови имат граница".

В отговор, представителите на местната власт предложиха диалог между политици, учени и граждани за разработване на туристическа стратегия, свързана със социалната, екологичната и икономическата устойчивост.

"Целта е да се създаде комитет от експерти, който да определи общи насоки", заяви Хесика де Леон, министър на туризма и заетостта в регионалното правителство на Канарските острови, като освен това предложи изготвяне на законопроект за нови правила за ваканционните имоти.

Опасенията относно въздействието на туризма не са само на Канарските острови. Много популярни туристически центрове по света отбелязват рекорден брой посетители, тъй като индустрията се възстанови след пандемията.

Подобни скокове могат да бъдат благоприятни за местната икономика и за приходите на хотелиерите, но те имат и отрицателни страни: повишен шум, замърсяване, трафик и натоварване на ресурсите; по-ниско качество на живот за местните жители; влошено преживяване за посетителите и други.

Затова не е изненадващо, че много туристически центрове са създали инициативи и ограничения, насочени към борба с проблемите на свръхтуризма, включително нови или увеличени такси, кампании за отблъскване на проблемни посетители и ограничения на посещаемостта на популярни атракции.

Такъв пример е Барселона, който е сред първите европейски градове, забранили изграждането на нови хотели в центъра и ограничили краткосрочното отдаване на стаи под наем.

Градът затвори пристанищния терминал за круизен трафик още през октомври, припомня CNN.