След икономическия удар от пандемията, туристическата индустрия до голяма степен отново е в играта.

Но високите цени в сектора на луксозните пътувания, които се повишиха след продължителните локдауни, изглежда няма да се върнат към нормалните си нива – нещо повече, те дори се увеличават с всеки месец.

Цените на луксозните хотели достигнаха до пикови стойности тази година, като среднодневните са скочили със 70% в сравнение с 2019 г., по данни на компанията за луксозни пътувания Virtuoso.

"Юли 2024 г. отбелязва най-висока ставка с 85% увеличение в сравнение с юли 2019 г.", коментира представител на компанията пред CNBC.

Цената на изживяването с луксозни влакове също се покачва, като тарифите за La Dolce Vita Orient-Express на Accor, който все още не е на релсите, са скочили с цели 75% за 16 месеца.

Началната цена за една нощувка във влака, който трябва да бъде открит в Италия през 2025 г., достига 3500 евро в сравнение с първоначалните 2000 евро в края на 2022 г.

Резервациите за друга луксозна линия – Venice Simplon-Orient-Express на Belmond, също скочиха тази пролет до внушителните 8925 долара, според преглед на уебсайта на компанията.

Belmond не е отговорила на запитването на CNBC за коментар, но Accor заяви, че цените и плановете "непрекъснато се развиват".

Цените на туристическите услуги се повишиха по много от същите причини, които засегнаха и други индустрии: инфлация, нарастващи разходи за труд, проблеми във веригата за доставки и проценти на обслужване на дълга.

Но непоколебимата готовност на туристите да плащат означава, че "старите" цени за петзвездна почивка може да останат в миналото.

Когато парите не са тема на разговор

В момента, когато инфлацията и разходите намаляват, цените на луксозните пътувания се задържат стабилни.

Това е така, защото при значително по-високи цени "търсенето е налице", казва Хенри Хартевелд, президент на компанията за проучване на туристическия пазар Atmosphere Research Group.

"За някои от тези гости парите са почти без значение", допълва той. "Това са богати и свръхбогати туристи и 1000 евро повече на вечер, са нищо. За тези потребители това е като може би 250 долара.", допълва той.

Богатите пътници ценят новите и различни преживявания, като например пътуването с луксозен влак. "Те искат нещо ексклузивно ... и тези компании ще се възползват от това, докато могат", твърди експертът.

Ценообразуването има значение

За тези които се интересуват от цените, конкуренцията ще намали разходите в бюджетния и средния сектор, допълва Хартевелд.

"За тези, които "живеят на планетата Земя... ", бюджетните цени на самолетните билети намаляват, тъй като конкуренцията там расте. Бюджетните хотели и тези от среден клас са сред най-бързо развиващите се в сектора. Те въвеждат по-ниски цени, като откриват или разширяват броя на обектите в тези категории", обяснява експертът.

Ранните резервации могат да спестят пари от самолетни билети, но ценообразуването в хотелите работи по различен начин.

"При хотелите или резервирате рано, или изчаквате до две седмици преди датата на пътуването. Лично аз резервирам хотели с възможност за възстановяване и промяна на цените, защото съм забелязал, че в някои случаи те могат да се понижат по-близо до датата на настаняване, ако търсенето не е такова, каквото са очаквали", съветва експертът.

Бумът на лукса продължава

Търсенето на пътувания остава силно, но проучванията показват, че някои туристи се огъват под тежестта на разходите.

Но това не се отразява така в сферата на луксозните пътувания, категоричен е Дейв Гъджър, управляващ директор за Европа, Близкия изток и Африка в Tourism Economics, компания на Oxford Economics.

"Бумът на луксозните стоки продължава, въпреки спадащата икономическа активност на някои основни развити пазари", обяснява той. По думите му, в сектора се наблюдава силен натиск за повишаване на цените за луксозни преживявания.

"Това се дължи на факта, че някои пътници са се насочили към по-луксозни преживявания и отразява тенденцията, че нивата на доходи, включително спестяванията, остават стабилни за домакинствата с по-високо нетно богатство."