Периодът на "туристическите преживявания" е в разцвет след пандемията, а повечето пътешественици мечтаят за уникални приключения и посещения на непопулярни за масата локации.

Ето защо компанията за туристическо застраховане на Berkshire Hathaway – Travel Protection публикува новия си годишен доклад, в който класира най-безопасните страни в света за туристи.

За целите на доклада са анкетирани 1 702 души и са използвани данни от Глобалния индекс на мира и рейтингите на Държавния департамент за безопасност на пътуванията.

Оценени са проблеми, свързани с безопасността, като здравни мерки, тероризъм, извънредни метеорологични ситуации и безопасност на слабо представени групи.

В доклада се посочва, че въпреки класирането, то не означава, че всяка част на страната е безопасна, нито пък отчита потенциални природни бедствия, допълва CNBC.

Топ 9 задължителни преживявания за туристи през 2024 г.Компанията за луксозни пътешествия Virtuoso направи проучване сред 20 000 от своите консултанти за това кои са задължителните преживявания за 2024 г.

Канада е №1 за 2024 г.

След през 2023 г. се класира на шесто място, тази година Канада заема първата позиция в класацията.

Студеният климат и ниската гъстота на населението, осигуряват безопасно пътуване за туристите в страната.

От Berkshire Hathaway Travel Protection допълват, че в Канада е важно да се следи ситуацията с горските пожари и пониженото качество на въздуха в повечето големи градове, причинено от тях.

Кои ще са най-богатите държави за 2024 г.По-голямото население често се свързва с по-развити икономики, но не означава непременно, че индивидуалните доходи на гражданите са високи

Според Индекса за по-добър живот (The Better Life Index), Канада превъзхожда средностатистическите държави по отношение на доходите, образованието, работните места, здравето, качеството на околната среда, удовлетвореността от живота и социалните връзки.

Канадците оценяват общата си удовлетвореност от живота със 7 от 10 точки, което е над средната стойност за ОИСР от 6,7 точки.

Ето кои други държави влизат в Топ 10 на най-безопасни за туристите през 2024 г.

  • Канада
  • Швейцария
  • Норвегия
  • Ирландия
  • Нидерландия
  • Обединеното кралство
  • Португалия
  • Дания
  • Исландия
  • Австралия
  • Швейцария се изкачва в класацията от № 9 миналата година до № 2 в списъка за тази. Страната "е синоним на сигурност, още откакто съществува като такава", посочва се от авторите на доклада.

    Карта на риска: Сигурните и опасните държави за пътуване през 2024 г.В Карта на риска за 2024 г. International SOS класира държавите по показатели като сигурност, медицински рискове, както и въздействието на изменението на климата

    Според U.S. News and World Report Швейцария получава високи оценки за стабилността на своята политика и икономика. Страната е седалище на гигантски компании като Nestle, Hoffman-LaRoche и Novartis.

    Швейцария също така е класирана шест пъти като най-добрата страна в света и заема четвърто място в неотдавнашна подкласация за качество на живот, допълва CNBC.