Когато е на 35 години, Сара Брегел е наскоро разведена, с две деца. Освен заради края един брак и няколко провалени романтични връзки след това, ситуацията е отежнена заради отдалечаването ѝ от много приятели.

„Да кажа, че преживях няколко емоционално натоварващи години, би било подценяване“, разказва Сара за Fast Company и добавя: „Положителното беше, че имах работа, която ми харесваше, както и финансова стабилност. И двете ми деца вече ходеха на училище и бяха с баща си през 50% от времето – споразумение, за което се борих много.“

Осъзнавайки своята независимост, Сара иска да направи нещо повече, за да ѝ се наслади. Иска да пътува. „Единственият проблем беше, че нямаше с кого“, споделя тя.

След месеци търсене в Airbnb и скролване през във Facebook групи, в които жени споделят снимки и впечатления от своите самостоятелни пътувания, тя резервира четири нощувки в Ринкон, Пуерто Рико.

„Избрах стая в къща, в която домакинът си живееше, за около 45 долара на ден. Той ми приготвяше вечеря, а 102-годишната му тъща ме държеше за ръцете и ми говореше на испански. Излежавах се на плажа, разхождах се със сервитьора от близкия бар, пазарувах сувенири за децата си и открих, че свободата да не бъдеш в нечий график, освен в собствения си, докато си на почивка, е страхотна. Когато се качих на самолета, за да се прибера вкъщи, знаех, че никога повече няма да се съмнявам в желанието си да пътувам сама“, разказва Сара.

По пътя ще срещнеш приятели. 7 дестинации за самотни туристиОт вкусовете на Мароко през рафтинг в Хърватия до дивата Шотландия

Онлайн алгоритмите свършват работата си и скоро интернет започва да ѝ предлага десетки истории и оферти за соло пътешественички. Това обаче не е напълно изкривена картина, създадена само заради новия ѝ интерес и търсения.

Хората резервират самостоятелни пътувания все по-често, като статистика от 2020-2021 г. на Condor Ferries показва, че 84% от резервациите са били направени от жени, а след пандемията търсенията за соло пътешествия са се увеличили с 36% през 2023 г., според Kayak.

Сара започва да се свързва с такива жени в социалните медии. Някои пътуват сами, за да подхранват своята независимост, също като нея. Други имат списък с места, които искат да видят, и не искаха да чакат, докато започнат връзка или докато не се появят свободни приятели за пътуване. Трети празнуват любовта към себе си и обявяват пътуването за „самостоятелен меден месец“, разказва впечатленията си Сара.

40-годишната соло пътешественичка и писателка Джен Райс е една от тези жени. Тя започва да пътува сама през 2019 г. и сега това е огромна част от живота и работата ѝ. „Колкото повече пътувам сама, толкова повече не искам да пътувам с никого“, казва тя.

Райс е научила много от годините на соло пътешествия, обича да се приспособява към заобикалящата я среда и следва интуицията си. Освен това е научила някои начини да подобрява своите пътувания, като например специализирани частни обиколки от компании като Toledo de la Mano в Толедо, Испания, и Ivan Vuković в Дубровник, Хърватия. Тя използва HotelTonight и за резервации в последния момент.

Да чистиш мръсни стаи, за да обикаляш света. Може и да е забавно25-годишната Тейлър Фъч от Флорида обикаля по света и работи в хостели в замяна на безплатна нощувка и храна

Очаква се соло пътешествията да отбележат най-голям растеж до 2027 г., според проучване на пазара от Astute Analytica. Американските жени обикновено са на първо място – 72% от тях предприемат соло пътувания, според проучване от 2014 г. на Booking.com.

Междувременно изглежда, че все повече компании се възползват от тази тенденция. Сред тях е Greether, чието приложение помага на жените да се чувстват сигурни, като ги свързва с гид, когато пристигнат на конкретната дестинация. Ванеса Карел, основател на Greether, оприличава приложението на „най-добър приятел“. Тя го създава, след като през 2020 г. се оказва блокирана в марокански град, в който не е трябвало да каца.

„Бях много притеснена как ще се ориентирам в страната сама, без да говоря езика и да познавам културата“, казва тя.

Карел не е била сама в това чувство. Според проучване на Greether сред 500 жени, които пътуват често, 90% определят безопасността като нещото, за което най-много ги е грижа. Приложението, което действа в повече от 500 града в над 90 държави по целия свят, помага това да се промени.

В допълнение към предлагането на безопасност, Карел вярва, че има смисъл бизнесът да се грижи повече за пътуващите жени. „Те са тези, които вземат решения, когато става въпрос за разходи за пътуване, и изследванията показват, че са най-заинтересовани от устойчивото пътуване, подкрепят местната култура и са истински пътешественици, а не туристи“, казва тя.

Пътникът, съчетаващ работа и почивка, е новият любимец на авиоиндустриятаТъй като корпоративните пътувания не са се възстановили напълно, сектора все по-често разчита на т.нар. “bleisure” пътници

С все повече компании, които се стремят да направят пътуването безопасно и приятно за самотни жени, те имат възможност за истинско потапяне в дестинациите, даващо незаменимо усещане за свобода.

„Самостоятелното пътуване ми дава дарбата да бъда дива и свободна“, казва писателката Джен Райс. Тя разбира защо много жени се колебаят да пътуват сами, но е напълно „пристрастена“ и никога няма да се откаже.

„В допълнение към това вълнуващо усещане за свобода, самостоятелното пътуване ми помага да се чувствам изключително способна“, споделя Сара Брегел. „Да знам, че няма нещо, което да не мога да направя сама - и няма място в света, където да не мога да отида – е доста силно усещане.“