Каквото и да ви говорят, родителският живот няма нищо общо с предишния.

Раждането на дете е онази линия в житейския път, която го разделя на „преди“ и „след“.

Повечето хора са склонни да минат през това приключение, но има и такива, които за нищо на света не биха го направили. Те имат своите разумни аргументи, но често пъти в разговора за тях разум няма, а предимно емоция.

Истината е, че това не са малко хора и могат да бъдат открити във всяка обществена прослойка.

И ако преди десетилетия на тях се е гледало с леко съжаление, сега нещата се променят. Най-вече заради повечето възможности за изразяване на мнения чрез социалните мрежи и по-лесното свързване с целия свят, бездетните и щастливи хора могат по-лесно да намерят съмишленици и дори да се организират.

Но последното не е и нужно, достатъчен им е профил, за да кажат на всички аргументите за своя избор.

Това не е всичко. Прегърнали идеята за бездетност, тези хора могат дори да я превърнат в бизнес модел и да си спечелят почитатели. Както прави Марсела Муньоз – 27-годишна американка, избрала да няма деца, инфлуенсърка с канали в повечето социални мрежи. Освен, че редовно пропагандира идеята за живот, обозначен с термина „childfree“, тя продава и всичко, което може – дрехи, аксесоари, калъфи за телефони, изобщо всякакви дрънлулки през каналите си в социалните мрежи Childfree Millennial.

Да чистиш мръсни стаи, за да обикаляш света. Може и да е забавно25-годишната Тейлър Фъч от Флорида обикаля по света и работи в хостели в замяна на безплатна нощувка и храна

„Винаги, когато ме попитат защо съм решила да нямам деца, отговарям първо, че нямам желание да имам деца“, казва тя пред BBC.

И посочва още някои аргументи: ако има деца, не би могла да пътува както сега – съвсем спонтанно и когато реши. Няма да може и да спортува. Тя разказва за шега, която прочела наскоро: „Ако ти се прииска да имаш бебе, дремни си. Ако дрямката ти е харесала, не раждай дете, защото повече няма да има дрямка“.

„Не мога да ви опиша колко пъти приятели са ми казвали, че спят по два часа през нощта, защото децата им са болни и те трябва да се грижат за тях. Това въобще не ми звучи привлекателно“, казва младата жена.

В повечето онлайн общности на бездетни се срещат хора, направили съзнателно този избор, а не заради здравословни или други причини - въпреки че обичайно под етикета „childfree” попадат различни категории – такива, които са искали, но не са могли да създадат поколение или тези, които просто не са срещнали човека, с когото да го направят. Независимо кой как ще бъде описан, в днешно време идеята за живот без деца добива все повече популярност в интернет. За хората, избрали да минат житейския си път по този начин, онлайн общностите означават най-малкото, че не са сами. Статистическите изследвания улавят тази тенденция. Едно проучване сред хората без деца на възраст 18-49 години в САЩ сочи, че 49% смятат, че никога няма да създадат поколение.

Населението неизбежно застарява, готов ли е бизнесът? Този факт може да бъде използван от бизнеса за оценка на възможностите да предложи нови услуги и продукти

Причините да избереш да не си родител са много, посочва Елизабет Хинтц, предподавател в университет в Кънтектикът. „Някои хора взимат това решение рано. Други – в по-късна възраст, а след това се убеждават, че това е съдбата им. А трети просто дълго време се колебаят и не знаят какво точно искат“, казва тя. Сиара О‘Нийл, на 31 години, мениджър социални мрежи в Лондон, казва, че тя е от първата категория. „Никога не съм искала да имам деца. Нямам и усещането, че искам да се възпроизведа“, обяснява тя. Приятелят ѝ, с когото са заедно от три години, споделя мнението й. И двамата са убедени, че ако имат дете, това би означавало, че не могат да пътуват, нито пък да работят в чужбина. За Кристина Гарсия, учител по английски в Испания, процесът по взимане на това решение е бил по-бавен. „Когато бях по-млада, си мислех, че искам деца, но само защото смятах, че всички правят така“, казва тя. Сега е на 32 години, не е във връзка и казва, че не може да си представи себе си като майка. „Аз съм човек, който обича да е сам и харесва тишината. С деца това не би било възможно." Друг неин аргумент срещу раждането на деца са климатичните промени и състоянието на света. Това е често срещано сред хора с такива убеждения. Едно проучване сочи, че общо 14% от тях посочват причини като климата и щетите върху природата от човека.

Да бъдеш хобит, за да оцелееш? Не, благодаряИдеите за ограничаване на населението и като ръст, и като брой изглежда са на мода. Особено след като ООН преброи, че жителите на планетата са достигнали 8 милиарда

И след като идеята за живот за деца става все по-популярна, е неизбежно да се появят хора, които да я защитават публично. На тях всъщност не им е лесно, защото често пъти са подложени на критики и обиди. Но броят им се увеличава. „Когато създадох моя инстаграм акаунт, имаше може би още три-четири подобни. Само две години по-късно те са стотици“, казва Муньоз. Други защитници на този начин на живот са двойката Вероника Праджър и Рик Граймс. Двамата живеят в от Остин, Тексас, тя е прехвърлила 40-те, а той – 50-те и се радват на свободата си без деца. Те са създателите на онлайн общността ChildFree Connection. „Много хора в социалните мрежи казват: Предпочитам да отида на клуб, отколкото да имам дете“, казва Вероника. Двамата с мъжа ѝ често карат каяк, грижат се за кучетата си и работят. И въпреки че са избрали да нямат деца, казват, че много обичат да прекарват време с племенниците си.

Двамата дават практически съвети за този начин на живот, които засягат почти всеки аспект, дори как човек без деца трябва да планира пенсионирането си, за да се справя сам.

Именно самотата в късна възраст е един от най-често повтаряните аргументи срещу такива хора. Обясняват им, че когато остареят, няма да има кой да се грижи за тях. В отговор инфлуенсърката Муньоз цитира множество мнения на работещи в болници и старчески домове. Всички казват, че това, че имате деца не е никаква гаранция, че на стари години няма да останете сам.

Дали движението на решилите да нямат деца ще се отрази осезаемо на бъдещите поколения и техния житейски избор е рано да се каже. Към момента е сигурно едно – тези хора малко по малко излизат от модела на отхвърлени от обществото. Защото в крайна сметка те имат мнение, право да избират как да живеят и право да защитят начина си на живот.