Винаги е очарователно, когато малките деца обявяват, че когато пораснат възнамеряват да станат астронавти, поп звезди или президенти.

В някои семейства обаче очарованието на тези големи мечти изчезва по-бързо, отколкото в други.

При всичкия стрес как да пестят повече, за да осигурят добро образование и професионален път на децата си, родителите често решават, че е по-добре да смекчат очакванията на децата възможно най-рано. Животът е труден, така че е по-добре да помогнем на децата да си поставят по-реалистични цели, за да избегнат разочарованието, смятат много родители.

В подобен начин на мислене може да има логика, но данни от проучвания, провеждани в продължение на 64 години, показват, че родителите трябва да работят усилено, за да му устоят.

Наскоро публикуван доклад анализира данни за 17 000 деца, събирани 10 пъти от 1958 г. до наши дни. От него става ясно, че за това какво децата постигат в живота има значение и колко големи са мечтите им. Те са също толкова важни, ако не и повече, от коефициента на интелигентност или социално-икономическия профил на семейството.

Защо трябва да насърчаваме децата си да мечтаят с размах

За съжаление, изследователите откриват, че децата от по-малко привилегировани семейства имат по-скромни стремежи от тези с по-заможни родители.

Например, на 7-годишна възраст само 22% от децата от най-бедните семейства заявяват, че планират да продължат образованието си след гимназията, докато това важи за 40% от децата от състоятелните семейства.

Точните проценти във всяка група може да са се променили през годините, но разликата в стремежите между по-богатите и по-бедните деца без съмнение продължава. Деца от по-незаможни среди искат по-малко и продължават да постигат по-малко.

Това е лошата новина, но все пак проучването разкрива нещо, което трябва да вдъхнови както родителите, така и преподавателите.

Въпреки че социално-икономическите обстоятелства със сигурност влияят върху бъдещите цели на децата, обратното също е вярно. Мащабът на мечтите на децата може да влияе на обстоятелствата, в които ще попаднат. И възрастните играят голяма роля в оформянето на тези мечти.


Поколението Алфа е готово за работа (но се кани да се пенсионира на 50)26,2% от децата на възраст между 5 и8 години искат да бъдат лекари, медицински сестри или здравни специалисти

Изследователите откриват, че влиянието на родителите и учителите има по-важна роля върху формирането на стремежите от социално-икономическия статус на семействата. „Това означава, че желанията на родителите за бъдещето на децата им оказват по-силно влияние върху техните стремежи и в крайна сметка върху техните постижения“, пише British Psychological Society Research Digest в рецензия на изследването.

Колкото по-високо се целят децата, толкова по-успешни стават. Също така, дързостта на детските мечти има много общо с това колко успешни са и техните родители, и учители, които ги насърчават да мечтаят. Всъщност големите цели оказват по-голямо влияние върху успеха на възрастните, отколкото IQ или семейните обстоятелства.

Мащабът на детските мечти е по-важен за момичетата, отколкото за момчетата, показват още данните.


Какъв да стана през 2023? Шест професии с добри перспективи през годинатаПлатформата за кариерна ориентация CareerFitter посочва сферите, в които се очаква да бъдат разкрити най-много работни места в глобален мащаб

Рето Одермат, един от авторите на изследването, казва за Psychology Today, че изводът за родителите (и учителите) е, че насърчаването на децата да имат по-големи мечти въпреки ограниченията на настоящите условия, в които живеят, наистина има значение.

„Неравенството изглежда започва от рано, със самите стремежи на децата“, казва той. „Родителските цели по отношение на училищното и професионалното представяне на техните деца имат особено голямо влияние върху това докъде се стреми да стигне детето. “

Насърчаването на нереалистични цели не е ли малко жестоко?

Изследването предлага нюансиран отговор на този въпрос. Когато децата са имали нереалистични цели в тийнейджърските си години, те наистина са били по-нещастни в ранна зряла възраст, когато са се изправили срещу реалността. Тези негативни ефекти обаче отшумяват в по-късния им трудов живот, което още веднъж означава да не ограничаваме мечтите на децата.

В крайна сметка данните показват, че когато родители и учители карат децата да мечтаят повече, независимо от настоящите обстоятелства, те повишават своите очаквания. Резултатът е по-голям успех в кариерата и щастие в зряла възраст, независимо откъде си тръгнал.