Поколението Z е скептично настроено към усилията на институциите да изградят по-добро бъдеще.

Това показва скорошно проучване на Dell Technologies, проведено сред над 15 000 души на възраст 18-26 години от 15 страни. В него компанията проследява мненията на младите хора за това как правителствата могат да изградят устойчиви икономики, както и за ролята на технологиите в решаването на глобални проблеми.

Ето основните констатации, селектирани от Fast Company:

Представителите на поколението Z вярват, че правителствата могат да решават проблеми, но няма да го направят: Около 50% от тях са готови да приемат икономически трудности в краткосрочен план, ако това означава, че политиците инвестират в дългосрочни решения, а над половината смятат, че правителствата трябва да превърнат инвестирането в здравеопазване в основен приоритет.

Само една трета обаче са уверени, че настоящите държавни инвестиции ще доведат до процъфтяваща цифрова икономика.

Бъдещето е хибридно: Една трета от респондентите искат гъвкава и дистанционна работа, докато друга една трета предпочитат работа в офиса.


Къде ще си търси работа служителят Z?Само 16% от най-младите служители биха започнали работа в стартираща или малка компания

Разминаване между образованието и важните умения: 44% от анкетираните казват, че училището ги е научило само на много основни компютърни умения, а 37% смятат, че училищното образование не им е дало технологичната подготовка, която им е необходими при планирането на кариера. 40% смятат, че усвояването на нови цифрови умения е от съществено значение за бъдещите възможности за кариера.

„Ясно е, че поколението Z вижда технологиите като ключова фактор за бъдещ просперитет. Сега зависи от нас – водещите доставчици на технологии, правителствата и публичния сектор – да работим заедно и да ги подготвим за успех чрез подобряване на качеството и достъпа до цифрово обучение“, казва Ангъс Хегърти, президент на международните пазари в Dell Technologies.

„44% от поколението Z смятат, че образованието и бизнеса трябва да работят заедно, а със скоростта, с която технологиите продължават да се развиват, това ще изисква постоянно сътрудничество“, допълва той.