Няколко американски компании, сред които инвестиционният гигант Vanguard Group, компанията за технологии на работното място Paycom Software и други, са изпратили директиви до служителите си през последните седмици, призовавайки ги да следват съществуващите хибридни графици или да идват в офиса в допълнителни дни през 2023 г.

За това информира Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни документи на компаниите и интервюта със служители.

Мениджърите на Vanguard Group например, са изпратили писмо до служителите през декември, в което се казва, че много от тях не са спазвали изискването на компанията да работят в офиса във вторник, сряда и четвъртък. След това на някои хора им е казано, че ако не спазват политиката за връщане в офиса, ще бъдат съкратени през следващите седмици и няма да получат обезщетение.

Служителите в тази и други компании оспорват новите директиви, настоявайки, че работата в офиса е непродуктивна, а пътуването до работното място - неефективно. Междувременно работодателите твърдят, че присъствието на служителите на работното им място е важно, защото помага при решаването на проблеми, обучението на нови служители и укрепване на корпоративната култура.


От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

През по-голямата част от пандемията компаниите имаха доста мек подход към желаещите да работят от вкъщи, страхувайки се, че твърдата позиция по отношение на работата в офиса може да доведе до текучество. Въпреки че много компании определиха хибриден режим, включващ и работа от офиса, някои мениджъри позволиха на служителите да ги игнорират. Средното присъствие в офисите в 10 големи града в САЩ остана под 50% през по-голямата част от 2022 г., според данни на охранителната фирма Kastle Systems.

Тъй като пазарът на труда се променя под заплахата от рецесия, влиянието на желанията на служителите върху политиките на компаниите може би намалява, казват експерти по човешки ресурси, цитирани от WSJ. Това дава възможност на мениджърите да настояват за промени в модела на работа.


Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите

На неотдавнашна среща на отдел във Vanguard, чийто запис е споделен с WSJ, един от ръководителите на екипи казва на служителите, че компанията е отворена за промяна на политиката си за връщане в офиса, но че иска поне да тества хибридния модел. Мениджърът добавя, че не е честно да се позволи на някои служители да нарушават правилата, но в същото време признава, че някои от най-способните не биха искали да работят в хибридна среда.

В изявление говорителят на Vanguard каза, че компанията е внедрила хибриден модел, защото културата на сътрудничество между колегите е от решаващо значение както за обслужването на клиентите, така и за развитието на служителите.


3 тлеещи конфликта на работното място, които ще кипнат през 2023 г.Намаляващите бюджети и новият фокус върху ефективността ще се сблъскат с предизвикателствата дистанционна работа, производителност и заплащане

Други компании настояват служителите да работят само в офиса.

Някои членове на технологичния екип на базираната в Оклахома Сити Paycom Software наскоро са били предупредени, че ще трябва да работят в офиса пет дни в седмицата още от януари, според писмо, видяно от WSJ.

Няколко големи банки в Ню Йорк, включително Goldman Sachs, също настояха да съберат служителите отново заедно. Резултатът е, че сега офисите изглеждат до голяма степен както преди Covid-19, казват мениджърите.


2023 г. може да бележи голямото завръщане в офисаЗа работодателите моделът, който избират, ще определи тяхната привлекателност за служителите, особено за по-младите поколения

Когато наемат нови служители, някои компании вече изрично уточняват, че работата е „100% в офиса“. Хедър Улц, главен изпълнителен директор на LifePro, потвърждава това за политиката на ръководената от нея компания, допълва WSJ.

Екипът от около 40 души работи дистанционно в началото на пандемията, но това увеличава прегарянето и намалява производителността на някои служители, казва Улц, която връща хората си на пълен работен ден в офиса още през лятото на 2020 г., въпреки недоволството на много служители.

С течение на времето почти една трета от тях напускат, след като решават, че работата от офис не е за тях, казва още Улц, цитирана от WSJ. Сега наемането на нови хора отнема повече време поради предпочитанията на някои кандидати за хибридна или дистанционна работа. Като цяло обаче културата и приятелската среда във фирмата се подобряват, благодарение на присъствието в офиса, твърди Улц и добавя, че много от колегите ѝ в индустрията искат съвети за това как да привлекат повече служители в офисите си. „Най-големият въпрос е: „Как го правите?“, казва тя.