Очертава се 2023 г. да бъде още една година на глобална нестабилност. За бизнес лидерите това означава да могат да работят в среда на постоянна промяна.

На този фон за тях е по-добре да забравят манталитета на култовия всезнаещ изпълнителен директор и да направят път на концепцията за „антигероя“. Тя всъщност се свързва с разумното управление.

Лидерите “антигерои” са истински, уязвими и проницателни – и разчитат на тези черти по време на кризи, пише Fast Company.

Концепцията е разработена от предприемача Рон Гутман, съизпълнителен директор на базираната в Маями дигитална здравна компания Intrivo, докато преподава курс в Станфордския университет за “мениджмънт по време на експоненциална промяна" (какъвто е периодът от пандемия през икономическа криза и инфлация до прогнозирана рецесия например).

И така, как да се подготвите за поредното известно неизвестно?

За да научите повече за стълбовете на разумното лидерство и да ги включите в собствения си лидерски стил, Гутман съветва да започнете от следното:

Практикувайте смирение

Ако искате вашите служители да се чувстват комфортно и да ви вярват, дайте им причина да го направят. Разумните лидери въплъщават смирение, автентичност и откритост, което помага за създаването на среда на психологическа безопасност. Това от своя страна пък създава пространство, в което те се чувстват свободни да изкажат честно мнението си, дори ако това понякога означава несъгласие с ръководството.


История за една мигаща светлина и 4 лидерски тенденции за 2023 г.„Насърчавайте говоренето. Насърчавайте несъгласието

„Това е много важно - когато хората излизат напред и споделят идеи и опит, те ви помагат да управлявате по много по-добър начин“, казва Гутман.

Изградете доверие

Вторият стълб на разумното лидерство се основава на първия, насърчавайки доверието. Надеждната компания е тази, която поощрява както отделни служители, така и цели екипи, което води до много по-смисленото им функциониране. Изследванията показват, че екипите, които се чувстват психологически сигурни, превъзхождат конкурентните.


Задайте на хората си тези 5 въпроса. И те ще ви се отблагодарятКак да помогнете на служителите да намерят смисъл дори в най-обикновените задачи и да създадете следващите добри лидери в организацията си

Никога не спирайте да учите

Разумните лидери не просто учат по време на нестабилни периоди - те осигуряват това на всички хора в компанията, стимулирайки ги непрекъснато да са в час с всички нови тенденции. Лидерите, които блокират разпространението на знанието, обричат организациите си на скованост - това прави и самите изпълнителни директори неспособни да управляват в непредсказуема среда. Гутман съветва собствениците на бизнес да отделят всяка седмица време за учене на нови неща - и да предават ценните уроци на останалите.


3 тлеещи конфликта на работното място, които ще кипнат през 2023 г.Намаляващите бюджети и новият фокус върху ефективността ще се сблъскат с предизвикателствата дистанционна работа, производителност и заплащане

Обявете споделена цел

По време на криза прозрачната и автентична комуникация на цели и ценности помага за укрепване на отношенията, което от своя страна осигурява по-голяма устойчивост при възникване на предизвикателства, казва Гутман.

Според него всички тези лидерски подходи не само привличат по-добри таланти, но и създават огромна икономическа стойност, защото водят до по-добри резултати.

Служителите на проявяващи емпатия мениджъри, които се вслушват в проблемите им, има 62% по-малко вероятност да прегорят, според изследване на Gallup.

А Гутман допълва: „Разумното лидерство е магнит за невероятни хора.“