След пандемията и последните тенденции на пазара на труда, сред които голямото и тихото напускане, играта в наемането на кадри се промени напълно.

Техническите умения, описани в автобиографиите, които преди бяха приоритет за HR експертите, вече не са най-важното нещо, което работодателите търсят, казва за Fast Company Ники Гарсеа, съосновател и президент на Cappfinity - компания, която предоставя решения за набиране и развитие на кадри на организации в цял свят.

Изследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда и чрез които хората могат да развият нови способности и да ги използват през цялата си кариера.

ЛЮБОПИТСТВО

Ако задавате въпроси, изследвате света около вас и често намирате нови ситуации и преживявания за вълнуващи, защото разширяват хоризонтите ви, може да смятате любопитството за свое умение.

За да демонстрирате това по време на интервю за работа, помислете за начините, по които задаването на добри въпроси ви е помагало в работата ви, съветва Гарсеа. Не забравяйте да се сетите за онези моменти, в които любопитството ви е позволило да съберете информация, за да направите нещо по-бързо или по-ефективно. Разкажете за тези ситуации на интервюиращия.


Да напуснете ли работа сега, или да останете? Как да разберете кога е време да напуснете работата си?
ПЪРГАВИНА ПРИ УСВОЯВАНЕТО НА НОВИ ЗНАНИЯ

Обичате ли да научавате нови неща по широк кръг от теми? Можете ли бързо да преминете от откриване на информация за едно нещо към бързото му прилагане и след това да предприемете нещо ново? Ако е така, значи бързината и ловкостта са ваши основни умения, които мениджърите по наемане на кадри ще оценят - стига да им го демонстрирате.

НАГЛАСА ЗА РАСТЕЖ

Това означава да имате желание да преодолявате нови предизвикателства и да сте убедени, че може да постигнете целите си.

Важно е да се отбележи, че нагласата за растеж означава и мотивация да работите по сложни проекти, което от своя страна показва и други качества - постоянство и устойчивост.


Мениджъри в турбуленция – три съвета как да задържим ръководните си кадриРолята на преките ръководители става все по-важна с годините

КРИТИЧЕН АНАЛИЗ

Ако имате способността да разглеждате проблемите от различни ъгли и да се вслушвате в мненията на множество хора, за да идентифицирате следващите стъпки и да вземете информирани решения, тогава може да се наречете експерти в критичния анализ.

СЪТРУДНИЧЕСТВО

Тези, които знаят, че работата с другите е най-добрият начин за постигане на резултати и обичат да допринасят за изпълнението на общи цели, могат да добавят сътрудничеството към списъка си с умения.

Не забравяйте да покажете на интервюиращия какъв съотборник искате да бъдете и как смятате да общувате с колегите си, ако ви дадат желаната роля.

Важно е да мислите за тези умения като за ускорители, които ще ви помогнат да се развиете по-нататък в кариерата си, отбелязва Ники Гарсеа.

Изтъкването на тези способности пред HR екипите ще покаже, че не само сте квалифицирани за позицията, за която ви интервюират, но и че имате потенциал да растете и да поемате по-големи лидерски роли в организацията.

Взети заедно, тези уменията ви помагат да разберете важни неща за себе си - как използвате информацията, как се предизвиквате и как изграждате отношения с другите. Това ще ви помогне да продължите да развивате допълнителни сили и таланти.