Тя е икона на предприемачеството от десетилетия - първо като специалист по недвижими имоти в Ню Йорк, а след това като звезда в американското бизнес риалити Shark Tank.

Дори и на 73 Барбара Коркоран все още разчита на някои от уроците, които е научила най-рано в кариерата си.

Преди години тя взема 1000 долара назаем от приятеля си, за да напусне работата си като сервитьорка и да започне първия си бизнес с недвижими имоти заедно с него.

Ръководи втората си фирма Corcoran Group в продължение на 23 години, като я превръща в най-голямата група за недвижими имоти в Ню Йорк, преди да я продаде за 66 милиона долара през 2001 г.

Днес, когато не е на снимачната площадка или не консултира компаниите, в които е инвестирала, тя е домакин на подкаста Business Unusual, в който дава полезни съвети на бъдещите основатели на бизнес. Ето някои от тях.

1. Станете по-добри, докато се проваляте

Днес много родители предпазват децата си от провал. В семейството ми бяхме 10 деца и майка ми нямаше време да ни помага, така че не бяхме успешни във всичко, разказва Барбара Коркоран. Имахме навика да падаме на главите си и да се изправяме. Така ставаш смел. Увереността е да знаеш, че каквото и да те удари, винаги ще станеш. Винаги ще продължаваш да опитваш.

2. Останете в играта

Веднъж Барбара Коркоран пропилява цялата си годишна печалба - 77 хиляди долара - записвайки на видеокасети кадри от имотите, с които агенцията работи. “Тогава никой не искаше да ги разпространява. За мой късмет съпругът ми, който беше капитан от ВМС, се върна от Южна Корея и ми разказа за това ново нещо, наречено интернет”, разказва тя. “Веднага регистрирах Corcoran.com, публикувах тези обяви и имах две продажби същата седмица. Следващият ми ход: Регистрирах и имена на домейни на моите конкуренти.”


3 неща определят успеха. Ето как да станете по-добри във всяко от тяхРазвивайте непрекъснато способността си да говорите, да пишете и в крайна сметка да споделяте идеите си ефективно.
3. Търсете това, което нямате

“Моят бизнес партньор беше страхотен във всичко онова, в което аз бях ужасна”, споделя Барбара Коркоран. Направете списък на нещата, в които сте добри и в които сте лоши, и в момента, в който спестите малко средства, наемете човек с противоположния набор от умения, съветва тя. “От стотиците бизнеси, в които съм инвестирала, всеки успешен е резултат от партньорство между две противоположности, които взаимно се уважават”, разказва звездата на Shark Tank.

4. Откраднете брилянтни концепции

“Получих неоправдано признание за това, че съм новатор. Всичко беше кражба!”, признава със самоирония Коркоран. “Идеята да поставя лицето си на билбордове ми хрумна, след като други лица на билбордове привлякоха окото ми”, разказва тя. На летище в Италия вижда табла с цветно кодиране и прави това с обявите на агенцията си. “Не мисля, че някога в живота си съм имала оригинална идея.”

5. Служете на хората си.

Да бъдеш феноменален лидер започва с това да обичаш хората и да им помагаш да бъдат възможно най-добри. Наистина го имайте предвид: Вие работите за тях, казва Коркоран. В момента, в който започнете да мислите, че хората работят за вас, вие не сте добър шеф. Ако се съсредоточите върху изграждането на успеха на другите, те ви възнаграждават с лоялност и допълнителна работа.