27-годишната Лиза Тишченко може да се похвали с елитна квалификация, която ѝ помага да си проправи път във финансовата сфера. Младата жена няма MBA квалификация. Завършила е обаче курс по етикет в елитно швейцарско училище и сега учи банкери как да се здрависват, пише еFinancial Careers.

Това лято Тишченко прекарва шест седмици в Institut Villa Pierrefeu (I.V.P.) в Глион. В малкото селце тя овладява изкуството на “малките” разговори, бизнес срещите, официалните обяди и вечери, дрескода, фините разлики между различните култури, правилата за поведение и т.н. С диплома в ръка Лиза веднага пристъпва към ошлайфането на маниерите на настоящи и амбициозни банкери срещу заплащане.

Едно време училищата са ни учели как да бъдем домакини. Затова много от тях затвориха врати. Сега имам диплома по етикет на международния бизнес, споделя Тишченко.

Institut Villa Pierrefeu се смята за последното швейцарско училище по изискани маниери. Сред неговите възпитаници са принцеса Даяна и Карла Бруни-Саркози. Студентите обикновено са жени, въпреки че някои курсове („Европейското изкуство на храненето“) са ориентирани и към мъжете. Макар училището да дава отлични умения и познания за печелене на добри пари, основната му функция е да обучи хората на добри обноски.

„Уча клиентите си как да впечатляват хората“, казва Лиза Тишченко. Тя им дава ценни съвети как да се здрависват, как да се представят, как да говорят с ръководители, да водят “малки” разговори, без да изглеждат неловко, как да представят хора и т.н.

За необучените Тишченко казва, че подобни неща могат да бъдат минно поле от неправилно поведение и неправилни сигнали. Жените например са склонни да се ръкуват твърде отпуснато. Мъжете, на свой ред, прилагат повече сила. Хората, които носят пръстени, по невнимание може да наранят ръката на другия. Това е лош старт, когато искате да градите бизнес отношения.

Познаването на тези неща ще ви отличи, допълва Лиза, споделяйки, че когато хората знаят как да се държат във всяка ситуация, това ги зарежда с повече увереност.

С опит в банковото дело още преди да стартира курса, младата жена не губи време след завършването му. Още този септември тя основава своя коучинг компания.

Какъв да стана през 2023? Шест професии с добри перспективи през годинатаПлатформата за кариерна ориентация CareerFitter посочва сферите, в които се очаква да бъдат разкрити най-много работни места в глобален мащаб

Попадайки под нейния инструктаж, може да очаквате прости съвети. Въпреки че звучат познато, те се прилагат в точно определени ситуации и дават нужния ефект. Сред тях например са препоръки, свързани с езика на тялото - като не кръстосвайте ръцете и краката по време на интервю.

Някои звучат леко сексистки. Жените е препоръчително по време на събеседване леко да сключат ръце, а мъжете - да ги поставят спокойно на облегалките на стола.

Това не са просто технически съвети, казват клиентите на Тишченко, а “уроци от живота”.

Ако се замисляте дали и вие да не посетите 6-седмичния курс в Institut Villa Pierrefeu, трябва да знаете, че не е евтин. Самото обучение струва 25 000 долара, а разходите за живот възлизат на още 5 000 долара.

Някои от колегите на Лиза се настаняват в хотел, което им струва около 60-70 000 долара. Тази сума е сходна с такса за магистърска квалификация по финанси, уточнява младата жена.