Въпреки че маркетолозите и рекламодателите все още не се справят напълно добре с поколението Z, компаниите за пазарни проучвания вече разглеждат поколението Alpha – това са децата, родени през или след 2010 г.

Създателите на Шоуто на Ели Спаркълс в YouTube, насочено към деца, анкетират 1000 потребители на възраст от 5 до 8 години в САЩ, питайки ги какви искат да станат, когато пораснат.

Резултатите показват, че най-желаните професии от децата са свързани със здравеопазването. 26,2% от анкетираните искат да бъдат лекари, медицински сестри или здравни специалисти. 16,5% искат да станат учители.

Разбира се, Алфа не могат да устоят на професиите, свързани със социалните мрежи: сред най-популярните избори на кариера е TikToker/YouTuber/Vlogger (12%).

5,6% искат да бъдат инфлуенсъри, а 3,3% искат да бъдат професионални геймъри.

73% искат да имат възможността да избират между работа от дома и офис.


Бизнес съветът за деца на милиардер, започнал да работи като ученикПървите си пари печели като продава торби за боклук от врата на врата
Проучването разкрива, че децата в Америка искат да работят около 5 часа на ден, 4 дни в седмицата. Мнозинството от тях също така биха искали да се пенсионират на около 50 години. Като се има предвид, че средностатистическият родител в САЩ очаква детето му да получи първата си работа до 17-годишна възраст, това означава 33 години трудов стаж, коментират авторите на проучването.

Има и регионални различия: в Ню Мексико най-популярният избор на кариера е шпионин или детектив. В Канзас – професионален геймър. В щата Айова поколението Алфа е достигнало до друго просветление – там много деца обявяват, че изобщо не искат работа.

В крайна сметка представителите на Алфа най-вече искат да помагат на другите и да се забавляват: 35% казват, че най-важната част от работата ще бъде да помагат на другите, докато 28% казват, че най-важно е да се забавляват. 10% споделят, че техният основен приоритет е грижата за животни.