Араш Лахиджани е безспорно вдъхновение за всеки млад човек, който иска да е финансово независим и да се посвети на нещо, което го вълнува. Историята му е поучителна за всички възрасти - особено ако търсите ново професионално поприще и сте добри разказвачи.

Лахиджани още в гимназията осъзнава, че може да печели пари, като пише предистории на герои във идеоигри. Негов приятел плаща на фийлансър от Fiverr 70 долара, за да му създаде герой за Grand Theft Auto. Това провокира интереса на Лахиджани и той започва да проучва темата. Оказва се по-добро от очакваното - може да печели пари, пишейки след училище и през уикендите.

Една седмица по-късно, през април 2021 г., той се регистрира във Fiverr. Оттогава е спечелил 62 400 долара. Написал е предисториите на над 400 герои за онлайн версията на видеоиграта Grand Theft Auto.

През втория месец, откакто е в платформата, успява да спечели 9 700 долара.

Никога не съм заел, че с писане мога да печеля 10 000 долара на месец, споделя Лахиджани, който сега е на 19 години и учи в Baruch College в Ню Йорк.

За разлика от професионалистите, които разработват герои и сюжетни линии за студия за видеоигри, младият мъж пише специално за потребители, които играят Grand Theft Auto 5 Roleplay - компютърна версия на популярната конзолна игра. В тази итерация на играта играчите трябва да изпратят предистории на героя си, за да се присъединят към определени сървъри и да играят с определени потребители.

Словашки музей представя колекция видеоигри от времето на комунизмаВ края на миналата година Музеят на дизайна в Словакия представи колекция от ретро видеоигри от 80-те години

Клиентите на Лахиджани са хора от различни възрасти - от 15-годишни деца от 50-годишни бащи. Приходите му не са стабилни. Те до голяма степен зависят от часовете, които може да посвети на писане. Тъй като е колежанин, отделя максимум по 3-4 часа на ден след училище. През септември например е спечелил само 1750 долара.

Как се пишат предистории за видеоигри?

Лахиджани споделя, че уменията си да пише не дължи на часовете по литература в гимназията. Дори сега в Baruch College учи съвсем различна дисциплина - статистика и количествено моделиране. Обяснява успеха си с умението си да пише речи и да слуша такива. В гимназията е бил президент на класа, касиер на училището и основател на клуба по компютърни науки. Също така е работил в окръжната прокуратура на окръг Насау като част от окръжна инициатива за безопасност в училище.

Във всички тези сфери Лахиджани трупа опит и извлича ценни уроци за публичното говорене. Така се научава да открива онези “куки”, около които да завърти речта си.
Същите тези видове куки сега служат като първо и последно изречение от предисториите на героите му, добавя той.

Научно доказано: Видеоигрите правят децата по-умни Ново изследване доказва, че този тип занимания, противно на очакваното, повлияват добре интелекта

Днес Лахиджани, който във Fiverr е познат като Jimmycanwrite, предлага три вида пакети за клиенти, които струват между $45 и $195. Най-скъпият вариант, който включва предистория от 10 страници, написването на която отнема около седмица, е най-търсеният.

За тези първокласни истории колежанинът пита всеки клиент за родното място на героя, възрастта, работата, силните и слабите страни и целите му за бъдещето. Тези подробности обаче не са задължителни, дори Лахиджани предпочита да ги няма. Това му дава творческа свобода да измисли история от нулата.

Веднъж, докато размишлява за герой, пуска телевизора и започва да размишлява за метеоролога, който съобщава прогнозата. Представя си предисторията на този човек и тя става сюжета на следващата му история.

Защо писането ще си остане допълнителна работа за Лахиджани?

Сценаристите на пълен работен ден в студията за видеоигри правят средно 56 417 долара на година, според ZipRecruiter. Ако Лахиджани направи своя максимум от 10 000 долара на месец, той ще спечели два пъти повече от това. Досега младият мъж е влагал парите си в типични покупки - 12 000 долара за кола втора ръка, 1550 долара за диамантено колие като коледен подарък за майка му, пътешествия и т.н.

Лахиджани казва, че не планира да продължи писателската кариера след дипломирането си. Вместо това ще работи в сферата на финансите и управлението на риска. Планира обаче да продължи да пише като странична дейност.

Един доволен клиент наскоро му е предложил да напише персонализирана детска книга за рождения ден на племенник. Лахиджани не е приел предложението, но това му помогна да осъзнае, че може да приложи уменията си за писане на нещо повече от видеоигри.

Не съм се замислял, че може да съм толкова умел и че мога да използвам писането, за да помагам на други хора, споделя младият мъж. Наскоро той публикува пост във Fiverr, че иска да обучава гимназисти как да пишат есета за прием в колеж.

„Искам да дам на хората увереността да пишат“, казва той.