Още преди да се пенсионира канадецът Клейтън Балабанов е решил как иска да прекара останалата част от живота си – на пътя. За целта той и съпругата му Тереза години наред правят планове как ще пътуват из Северна Америка след като вече не им се налага да работят.

Когато това време най-накрая настъпва Балабанов се сблъсква с неочакван проблем. Нито един от кемперите, които се продават, не отговаря на изискванията му.

Той си представя бъдещия си дом на колела точно толкова комфортен както и обикновената му къща. Затова търси нещо голямо с много удобства. Като не го намира, решава да го създаде сам. Купува си камион и огромно ремарке и започва да ги преустройва.

Следващите пет години възрастният мъж прекарва в работа по ремаркето. Успява да го превърне в двуетажен подвижен дом, в който има почти всичко. Накрая прави равносметката: „Можех да прекарам тези пет години в пътувания, но пък работата много ми хареса“. Към днешна дата подвижната къща на възрастната двойка има има кухня, спалня, библиотека, зала за домашно кино и дори вана.

Почти всичко Балабанова изработва сам. Започва с преграждане на огромното ремарке, за да го направи двуетажно. След това свързва двете нива с вита стълба. За междинната преграда използва метални профили и дървени плоскости. След това започва с мебелирането и оборудването.


PrtSc / Nomad Monster / YouTube
Новата къща се захранва с електричество от соларни панели. Има и система за пречистване на водата. Дизайнът е изцяло авторски, а Балабанов казва, че това е една основните причини той да се захване с цялата работа. „По-трудно ми е да го обясня на някой друг, отколкото да го направя сам“, обобщава той. Разбира се, това, че работиш сам не означава, че няма да сгафиш. Мъжът разказва как е протекъл покривът, спукал се е радиатор. А в деня на „нанасянето“ и един от първите опити за шофиране се поврежда съединителят. Балабанов не е съвсем сигурен колко му е струвало цялото приключение. По актуални към момента сметки твърди, че е похарчил около 180 хил. долара. Но пък доволен от резултата. Вече пътува със съпругата си изпълнява мечтата си. А за подвижната си къща казва: „Направих си голяма кухня, защото не искам да прекарам остатъка от живота си в нещо тясно. Аз съм на 75 години и няма да се блъскам в опит да си сготвя един боб. Гарантирано е, че всички ще умрем. Ето защо трябва да се опитаме да вземем най-доброто преди да стигнем до там“. И накрая един съвет от човек, преминал през създаване на подвижен дом. Започнете с нещо по-малко и после се разраствайте. Този процес отнема доста време.