Да купят и реновират имот в Италия е една от големите мечти на Дъг и Лия Джонсън от Глостър, Масачузетс.

След години в търсене на идеалния дом и непосилни оферти за стотици хиляди евро, Дъг попада на обява за етаж от сграда от 14-ти век в град Вазанело, област Лацио, с продажна цена от само 13 000 евро (около 13 450 долара).

"Идеята за нещо, което е построено през 14-ти или 15-ти век, беше наистина интригуваща", разказва пред CNN Travel Дъг Джонсън, чието хоби е да реставрира антични постройки.

Той веднага открива потенциал в двуетажната къща с високи тавани и голяма камина, и след като предварително проучва Вазанело, чието население е около 4000 души, решава да реализира идеята си.

Не толкова убедена обаче е съпругата му Лия, която има съмнения относно това да купиш недвижим имот на друг континент без да направиш предварителен оглед.

Пенсионираната учителка по рисуване прекарва часове наред в проучване на града през Google Earth, а близки на двойката не им спестяват мнението си за смелата идея. "Хората си мислеха, че сме луди.", признава Лия, когато връща лентата на времето назад.

Семейството предлага оферта от 9 000 евро или 4 000 под исканата цена и буквално не може да повярва, когато брокерите я приемат.

След уреждането на други формални подробности около продажбата, през лятото на 2019 г. двойката лети за Италия, за да финализира сделката. "Когато пристигнахме, познавах града толкова добре", обяснява Дъг, който също е учител по изобразително изкуство. "Знаех точно къде да паркирам и как да стигна до сградата, където ни чакаше агентът по недвижими имоти."

Посещението им съвпада с провеждането на местен фестивал, по време на който жителите застилат калдъръмените пътеки между местните църкви с цветя. "Усещах някакво вълшебство в съвпадението, че сме там точно по това време", разказва Дъг.

Фестивалът обаче не е единствената атракция във Вазанело. Районът изобилства от изкуствени пещери, древни стенописи и гробници, които датират от древния етруски период, предшестващ римската цивилизация.

Dolce Vita за напреднали: Невероятни съкровища само на час от РимСамо на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото и естествените природни забележителности

Истински вълнуващият момент настъпва когато новите собственици най-после могат да разгледат имота си, който досега познавали само от снимки. "Бяхме гледали снимките толкова много пъти и просто мечтаехме да го видим на живо.", допълва Дъг. За голяма тяхна изненада, имотът е почти такъв, какъвто го е оставил предишният собственик, изнесъл се преди много години.

"Беше страхотно усещане да сме там, но разбира се, осъзнахме, че ни предстои много работа.", признава Дъг.

Семейството вече има известен опит в обновяването на имоти в САЩ, но няма представа как ще се развият нещата в Италия. Двамата се заемат с изготвянето на проектни планове и намират архитект и дърводелец. Докато почистват имота, откриват че някои от древните теракотени плочки по пода, са разместени.

Когато ги повдига, за да види какво има отдолу, двойката е ужасена, защото пред тях зейва дупка към мазето на сградата. Оказва се, че конструкцията никак не е стабилна и е необходимо носещите греди под пода да бъдат подменени. Единственият начин затова е да се свържат със собствениците жилищното помещение под тях и да поискат разрешение да влязат.


Doug Johnson

След като откриват собственика му, те решават да закупят и другия етаж на цена от 3500 евро, за да улеснят ремонта и да не се борят с административни пречки. Така беше много по-лесно да преструктурираме, обяснява двойката. В крайна сметка, те подменят всички носещи греди и свързват двете помещения с красива вита стълба.

Това обаче не е всичко. Семейството открива, че под къщата има изба и решава да я купи за 2500 евро. Истинско предизвикателство се оказва отключването, тъй като дълги години никой не стъпвал в нея. Двойката подновява стълбището и планира да го запълни със стелажи за вино, а самата изба да се превърне в зона за дегустация. "Ние сме любители на виното, а в лозята около долината има толкова много", обяснява Дъг.


Doug Johnson

Според него крайните разходи за закупуването на имота възлизат на общо 15 000 евро, докато стойността на ремонта, който е почти завършен, е между 75 000 и 105 000 евро, с допълнителните такси и данъци.

При проектирането на интериора двойката е решена да запази "древното усещане на оригиналния имот", като се вдъхновява от замъка Орсини във Вазанело, датиращ от 1285 г., както и от други исторически имоти в селото.

Любопитна подробност за античния комплекс от сгради е, че той е свързан с истински дворец - Меркури Поцалия, архитектурен паметник, защитен от италианското правителство. Дворецът бил собственост на Себастиано Мариани, бивш кмет на Тоскана, а по-късно принадлежал на местен граф. През вековете сменил няколко собственика, а с днешна дата, величественият имот вече е на пазара.

10 красиви италиански острова, които само местните посещават (снимки)Малко хора осъзнават, че бреговата линия на страната, всъщност, е осеяна с над 350 идилични острова - от перфектната Фавиняна през Панарея без автомобили до скалистия Маретимо

"Който реши да го реставрира, трябва да спазва строги указания и може да получи безвъзмездна помощ от правителството", казва Дъг. Макар че имали запитвания дали се интересуват от закупуването на двореца, Дъг подчертава, че подобен проект би бил твърде скъп. Въпреки това се надява, че "някой, който може да си го позволи, ще го реставрира" един ден.

След проточилия се 4 години ремонт, американското семейство най-накрая има щастието да се настани в италианския си дом през февруари.

"Това беше невероятно преживяване", споделя пред CNN Travel Дъг. Когато пристигат, са посрещнати на главния площад от приятеля им Паоло, който им връчва ключовете с кутия димяща фокача от пекарната му. "Всичко беше перфектно.", допълва Дъг.

Двамата решават да нарекат дома си "Piccolo Tartufo" или "малък трюфел", в знак на уважение към репутацията на района като основно място за събиране на трюфели.

Новодомците са посрещнати с отворени обятия от месните жители. "Понякога влизаме в бара за капучино или в пекарната за хляб и не ни дават да платим.", признава Дъг.


Doug Johnson

След като най-накрая сбъдват дългогодишната си италианска мечта, Джонсън са готови да прекарват повече време в новия си имот. След като Дъг се пенсионира, планират да прекарват поне три месеца там – максимално разрешеният престой за граждани на САЩ в Италия всяка година.

Вече са посетили Орвието, което се намира на около 45 минути път с кола, пристанището Санто Стефано и Чивита ди Баньореджо, на около 50 минути път с кола. Нямат търпение да обикалят всички туристически атракции и интересни места в региона.

Освен проекта за ремонт на италианския си дом, Джонсън "реставрират" и едностайно училище в Глостър, построено през 1743 г., което е нещо като техен втори дом на пълен работен ден.

"Обичам да възстановявам стари сгради, а и със съпругата ми сме учители по изобразително изкуство, така че всички наши идеи са проекти за изкуство", казва Дъг.