Андреа Шилде и Ели Карплъс са семейство с три деца. Големите две са в колеж, а деветгодишният Фин живее с родителите си. Двамата имат добре платена работа и къща в Боулдър, Колорадо. Изглеждат сякаш са постигнали перфектния живот.

Изведнъж обаче решават да се откажат от него. Продават къщата, взимат детето и тръгват по света. За да изкарват някакви пари по пътя, започват да се грижат за чужди къщи. Гледат домашни любимци и се грижат за имота, докато собствениците ги няма. Как се случва всичко, разказва Андреа пред изданието Business Insider.

Макар че тя и съпругът ѝ харесват работата си в САЩ, невинаги успяват да поддържат точния баланс, за да се справят с всички ангажименти. И двамата работят в натоварени сфери – тя е софтуерен инженер, а Ели работи с бази данни.

„Пандемията ни даде възможност да прекарваме повече време заедно като семейство. Животът се забави, но в добрия смисъл. Накрая решихме да продадем къщата си и да тръгнем на път. Обмисляхме дали да не наемем друг имот, но решихме, че след като другите ни две деца са големи, просто няма нужда“, казва Андреа.

Семейството ѝ започва да пътува през пролетта на 2022 г. Досега са посетили 13 страни – Португалия, Гърция, Германия, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, Дания, Швеция, Египер, Арабските Емирства, Австралия, Тайланд и Малазия.

Eli Karplus

През това време синът им ходи на училище онлайн и изучава света от първа ръка пътувайки. Майка му казва, че това работи, защото малкият успява да се справи с ангажиментите и дистанционното обучение се превръща в норма по време на пандемията.

„Училището ни в Боулдър предлага онлайн класна стая, в която може да се влезе по всяко време на деня. Едновременно с това обемът на преподавания материал е същият като във физическа класна стая, така че той не губи нищо“, казва майката.


Петима в кабина в небето. Семейство обикаля света със собствен самолетисторията на канадско семейство, решило да обиколи света със собствен транспорт

Така детето има възможност да обикаля най-известните места по света и да учи едновременно. В Египет например той се записва в инициативата WorldSchool Hub, по време на която деца от пътуващи семейства от цял свят се събират, за да учат. Концепцията е доста по-различна от тази на класната стая, но пък е много интересна за участниците.

Макар че спечелват от продажбата на къщата си, на семейството все пак се налага да работи, за да има някакви доходи, докато е на път. Така те се захващат с една необичайна дейност – грижа за чужди имоти и домашни любимци. Хора, отсъстващи за дълго време от домовете си, наемат други, в чийто ръце поверяват имуществото си. Тук се изисква доста високо ниво на доверие.

Безплатна ваканция на невероятни места срещу гледане на домашни животниКомпаниите, предлагащи услуги за временни грижи за къщи, отбелязват бум през 2022 г.

Андреа казва, че използват платформата TrustedHousesitters, която свързва такива хора.

„Обикновено пиша един дълъг имейл, в който обяснявам кои и какви сме. Прилагам снимки на къщата, която продадохме, за да могат хората да добият представа за нас. Това е от взаимна полза. Собствениците знаят, че тяхното куче или котка и дом са в добри ръце. Аз за нас е хубаво, защото има усещане за уют и не е като да си наемеш апартамент. Срещаме се като незпознати, но често се разделяме като приятели“, разказва тя.

Въпреки че работят, това семейство пътешественици все пак трябва да следят строго разходите си. На път се харчи за транспорт, нощувки и храна.

Повечето места, до които са ходили, са по-евтини от предишния им стандарт на живот в САЩ. Специално Египет Андреа нарича „невероятно достъпен“ заради ниските цени. Често обаче им се налага да харчат по 2-3 хил. долара месечно. Затова избират по-евтини нощувки, например хостел, отдалечен от центъра на града. В Европа предпочитат влаковете, защото са по-евтини. В Азия – автобусите.


Да чистиш мръсни стаи, за да обикаляш света. Може и да е забавно25-годишната Тейлър Фъч от Флорида обикаля по света и работи в хостели в замяна на безплатна нощувка и храна

„Колкото по-наблизо и колкото по-бавно се придвижваш, толкова по-евтино става, защото не купуваш самолетни билети“, казва Андреа.

След като е обиколила 13 страни, тя казва, че си е направила някои изводи. Един от тях е, че е напълно погрешно да се смята, че светът е пълен с опасни хора и места.

„Ние открихме много приятелски настроени и усмихнати хора. Когато изключиш автопилота и излезеш от зоната си на комфорт, започваш да живееш по-пълноценно. Всяко ново пътуване предлага среща с нова среда“, казва тя.

Първоначалният им план е бил да пътуват около две години. Сега обаче се колебаят дали да не превърнат обикалянето на света в начин на живот.