Фалиралата криптоборса FTX подаде иск срещу вътрешни лица в FTX Europe AG, за да си възстанови 323 млн. долара, които е инвестирала в провалена експанзия на европейските криптопазари.

Придобиването от FTX на базираната в Цюрих, компания Digital Assets DA AG, сега известна като FTX Europe, е една от многото "съмнителни инвестиции", направени със средства на клиенти и предназначени предимно за обогатяване на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд и неговите сътрудници.

Това се казва жалбата, подадена в съда по несъстоятелност в Делауеър, цитирана от Reuters.

След като FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември, тя се опита да продаде FTX Europe, но стигна до заключението, че нито един купувач няма да предложи значима стойност за компанията, припомня агенцията.

FTX придоби Digital Assets за близо 400 млн. долара в три сделки през 2020 и 2021 г., като се надяваше да получи регулаторни одобрения и да разшири дейността си на европейските пазари.

Фалиралата FTX отчаяно иска да си върне над 240 млн. долара от EmbedОт момента на несъстоятелност новото ръководство се опитва да възстанови активи, за да се разплати с клиентите

По указание на Банкман-Фрайд борсата е продължила напред с "огромното надплащане", въпреки че е знаела, че компанията има малко повече от бизнес план и "все още не е стартирала", се казва още в подадената жалба.

Сега подателите й целят възстановяване на плащанията, извършени на Патрик Грун и Робин Мацке, които са съоснователи на Digital Assets и остават начело на FTX Europe, след като FTX придобива компанията им, както и на Брандън Уилямс, управляващ директор в Cosima Capital, който е помогнал за придобиването.

Искът е насочен и срещу Lorem Ipsum Holding UG, германско холдингово дружество, собственост на Matzke.

Грун, Мацке и Уилямс не бяха открити за коментар, а Cosima Capital не отговори на запитването, отбелязва Reuters.

FTX твърди, че Банкман-Фрайд е имал лични връзки с Грун и Уилямс и "история на услуги за тях" преди придобиването.

Банкман-Фрайд с опит да избяга от отговорност. Прокурорите: Виновен е!31-годишният бивш милиардер в сферата на криптовалутите е подсъдим за измама, конспирация, незаконни дарения и подкупи

Според жалбоподателите Грун е похарчил средствата на FTX за "разточителен начин на живот", включително 13 млн. долара за 7 имота в Орегон, закупуване на брониран Кадилак с пари в брой и наемане на персонал, включително камериер и готвач на пълен работен ден.

FTX е подала подобни съдебни искове, с които иска да си върне парите и от неин бивш топ адвокат, основателите на платформата за търговия с акции Embed, други фалирали криптокомпании и K5, инвестиционна фирма с политически контакти и връзки с известни личности.

FTX подаде молба за защита от фалит през ноември, заявявайки, че не е в състояние да изплати напълно задълженията на клиентите, които са депозирали средства на нейната борса.

Сам Банкман-Фрайд е присвоил 2,2 милиарда долара от дружества на FTXНовото ръководство на фалиралата криптоборса идентифицира трансфери на стойност $3,2 милиарда към хора от вътрешния кръг на Банкман-Фрайд

Прокурорите обвиниха 31-годишния Банкман-Фрайд, че е откраднал милиарди долари от клиентите на FTX, за да покрие загубите на свързания с него хедж фонд Alameda Research.

Банкман-Фрайд отрича обвиненията и пледира невинен. Други вътрешни лица на FTX са се признали за виновни по федерални наказателни обвинения, допълва Reuters.