Председателят на Комисията за ценни книжа и фондови борси в САЩ продължава атаките си към сектора на криптовалутите въпреки правния удар в битката с платформата Ripple.

Гари Генслер предупреди инвеститорите да вземат предвид липсата на пълен регулаторен надзор върху криптовалутите, които според него са "изобилстващи от измами и измамници".

Пред телевизия Bloomberg той заяви, че инвеститорите трябва да са наясно, че това е не само силно спекулативен клас активи, но и такъв, който не може да бъде защитени от законите за ценните книжа - въпреки че те се прилагат за много токени.

"Вие като инвеститори не получавате пълна, честна и вярна информация, а платформите – посредниците, правят неща, които никога не бихме позволили на Нюйоркската фондова борса или Nasdaq.", категоричен е Генслер.

Той е особено критичен към криптоборсите, след като миналата година FTX се срина, а SEC предприе действия срещу подобни компании като Ripple и Binance.

Според SEC заявленията за биткойн ETF са неадекватни. Иска повече детайлиСпоред SEC, заявленията за биткойн ETF от BlackRock и Fidelity са

"Платформите често се кооперират и търгуват срещу вас и имат маркет-мейкъри, които са от другата страна на вашите сделки. Ние не позволяваме това на останалите ни пазари на ценни книжа", обясни директорът на регулатора пред Bloomberg. "Законите за ценните книжа са създадени, за да ви защитават, а това е област, пълна с измами и измамници. Има и добросъвестни участници, но твърде много не са", добави той.

По-рано този месец американски съд постанови, че Ripple не е нарушила закона за ценните книжа, като е продавала своя токен XRP на публични борси, припомня Insider. Решението, което доведе до рязко покачване на стойността на токена, беше първата победа за криптокомпания в дело, заведено от Комисията по ценни книжа и фондови борси.

Припомняме, че криптоиндустрията води война с Комисията по ценните книжа и фондовите борси и нейния председател Гари Генслър, който многократно описва криптопазара като "Див запад". SEC се е заела с платформите за търговия с криптовалути, включително с водещата американска борса Coinbase, в опит да постави индустрията под свой надзор.

Криптоборсите празнуват след решение на съда срещу SEC Американският регулатор с първи сериозен провал срещу криптоиграчите от десетилетие насам

През 2020 г. SEC заведе дело срещу базираната в Сан Франциско Ripple и нейните настоящи и бивши изпълнителни директори, твърдейки, че са извършили нерегистрирано предлагане на ценни книжа на стойност 1,3 млрд. долара, продавайки XRP, която създават през 2012 г.

Окръжният съдия на САЩ Анализа Торес постанови, че продажбите му на публични борси за криптовалути не са били предлагане на ценни книжа, тъй като
купувачите не са имали разумно очакване за печалба, която да зависи от усилията на Ripple - ключов фактор при определянето на това дали XRP представлява ценни книжа по това време. Въпреки това, магистратът постанови, че директните продажби на XRP от страна на Ripple на инвеститори е трябвало да бъдат регистрирани като ценни книжа, с което връчи на SEC частична победа.

Поддръжниците на криптовалутите възприеха решението като вододел по въпроса, а аргументите на съдията - като нова линия на защита за играчи като Coinbase, Binance, Bittrex и други борси, които SEC атакува за търговия с ценни книжа.