В сряда криптокомпаниите пристигат на Капитолийския хълм, но стремежът им да прокарат благоприятни за индустрията закони вероятно ще бъдат парирани от репресиите на Сената срещу използването на криптовалути за пране на пари, пише в свой анализ на очакаваната с внимание от целия криптосвят среща Reuters.

Десетки ръководители на компании за цифрови активи се срещат с американски законодатели и техните служители в сряда като част от гражданска застъпническа кампания, организирана от Coinbase, най-голямата американска криптоборса, и основаната от нея организация с нестопанска цел Stand With Crypto.

През юли Комитетът по финансови услуги към Камарата на представителите прие два големи законопроекта, които ще помогнат за осигуряване на яснота относно това кои съществуващи финансови правила се прилагат за индустрията, и крипто лобистите се надяват, че могат да убедят законодателите да ги придвижат през Конгреса, разказва информационната агенция.

Но тъй като законодателите са съсредоточени върху предотвратяването на спирането на работата на правителството и други конкурентни законопроекти, които трябва да бъдат приети тази година, включително Закона за земеделието и Закона за националната отбрана (NDAA), индустрията се надява да бъде чута и да влезе сред приоритетите.

Съосновател на Ethereum: SEC ще загуби правните битки с криптокомпаниитеEthereum не трябва да се разглежда като ценна книга, а по-скоро като стока, подобно на петрола, казва той


"Има умопомрачителен брой конкуриращи се области, но трябва да продължим да удряме по масата", казва Катрин Даулинг, главен юрисконсулт и главен отговорник по съответствието в Bitwise, мениджър на криптоинвестиции. Компанията е една от няколкото, които настояват Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ да одобри борсово търгуван фонд (ЕTF) за спот биткойн.

Криптокомпаниите се надяват да се преборят с нарастващия регулаторен контрол, особено от страна на Комисията за ценни книжа и борси, която твърди, че индустрията не спазва нейните правила. Лобирането се засилва особено, след като през юни SEC завежда дело срещу Coinbase и нейния конкурент Binance за това, че не са регистрирали токени като ценни книжа - твърдения, които компаниите отричат.

Индустрията е похарчила близо 13 млн. долара за федерално лобиране през първата половина на 2023 г., което ѝ отваря пътя към нова рекордна година, след като през 2022 г. е похарчила 21,6 млн. долара, показват нови данни, предоставени от OpenSecrets на Reuters.

Coinbase е начело в класацията с 1,4 млн. долара.

Криптоделегацията в сряда включва главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг, който ще се срещне с демократи и републиканци от двете камари на Конгреса, както и изпълнителен директор на OpenSea, водещ пазар за NFT.

Криптохаосът от 2022 все още стряска фондовете за рисков капиталПрез първата половина на годината инвестициите в криптокомпании са намалели с почти 3/4 спрямо миналата


"Всички искат да са сигурни, че това, което правят, няма да бъде заличено от правителството", казва Кара Калвърт, ръководител в Coinbase.

Говорител на OpenSea добавя, че компанията е развълнувана от факта, че създателите на политики са проявили интерес към NFT, и "се надява, че съвместният подход към регулирането ще насърчи иновациите и ще защити потребителите“.

Този месец Coinbase също така стартира медийна кампания, която включва реклами във Вашингтон и призиви за действие на собствената ѝ платформа, за да могат потребителите на криптоактиви да призоват своите представители в Конгреса да приемат законодателство в сферата“.

„Последното нещо, от което се нуждаем“

Новото законодателство трябва да определи кога една криптовалута е ценна книга и кога стока, ограничавайки правомощията на SEC да тълкува случаите. Друг законопроект предвижда създаването на федерални правила за стабилните монети - токени, обвързани с традиционен актив.

SEC отложи решението за Bitcoin ETF и свали цената на криптовалута №1 За 24 часа Bitcoin е загубила 4,1%, достигайки 26 100 долара


Следващата стъпка за приемането на новото законодателство е разглеждане от цялата Камара на представителите или внасяне на законопроектите в Сената. Гласуването в Камарата на представителите преди края на годината е възможно, но перспективите са по-слаби в Сената, където благоприятните за индустрията законопроекти за криптовалутите не получават подкрепа.

Вместо това законодателите сякаш са съсредоточени върху ограничаването на използването на криптовалути в прането на пари и финансирането на тероризма. През юли Сенатът прие своята версия на NDAA, която включваше поправка, засилваща контрола върху анонимните криптотрансакции, припомня Reuters.

Още повече, че председателят на Банковата комисия на Сената Шеррод Браун демонстративно не проявява интерес да превърне в свой приоритет придвижването на законопроектите на Камарата на представителите.

"Последното нещо, от което се нуждаем, е криптоиндустрията да напише свой собствен правилник - твърде много граждани са изгорели от измами и мошеничества", казва Браун пред информационната агенция. "Нуждаем се от рамка от правила за криптовалутите, която да защитава нашата икономика и да предпазва трудно спечелените пари на гражданите."