Япония планира да позволи на стартъпите да набират пари от фондове за рисков капитал, продавайки цифрови активи като криптовалути вместо акции. Това ще предостави повече възможности за финансиране на перспективни компании, занимаващи се с блокчейн технологии, пише Nikkei Asia.

Промяната ще разшири обхвата на активите, отворени за ограничено партньорство. Компаниите за рисков капитал обикновено използват командитни дружества, за да обединят капитала си с други инвестиционни организации в стартиращи предприятия, като ограничават експозицията си към вложените от тях средства.

Понастоящем Япония ограничава ограничените партньорства до такива конвенционални активи като акции и опции за акции, както и токени за ценни книжа, определени от японското законодателство за такива. Новото правило ще добави други токени и криптоактиви към този списък, разширявайки една област на инвестиции, която е сравнително слабо развита в страната.

Правителството планира да представи необходимите законови промени на парламента още през 2024 г.

Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектораЛидерската позиция на компанията прави все по-трудна ситуацията за стартъпите на този пазар


За разлика от конвенционалните акции, токените, базирани на блокчейн, могат да бъдат създадени бързо, без да е необходимо да преминават през брокерска къща или друг посредник.

Набирането на средства чрез такива цифрови активи се предприема предимно от компании, занимаващи се с Web3 технологии от следващо поколение.

През 2022 г. Web3 стартъпите в световен мащаб се очаква да наберат 15,1 млрд. долара, което е 15 пъти повече от общата сума за 2018 г., сочат данни на CB Insights.

Въпреки че през втората половина на 2022 г. финансирането спада, отчасти заради срива на борсата за криптовалути FTX, от първото тримесечие на 2023 г. нещата се подобряват, макар и с бавни темпове.

Няколко компании в Япония, като разработчика на блокчейн HashPalette, са набрали милиони долари чрез предлагане на токени, посочва още изданието и добавя: „Но рестрикциите, блокиращи ограничените дружества да инвестират в токени, попречиха на японските фондове за рисков капитал и институционалните инвеститори да участват и да извлекат ползи от растежа на Web3 компаниите“.

„Иновативно предприятие на годината 2023“ търси предприемачите на бъдещетоДо 15 октомври компаниите с успешно разработена и внедрена иновация могат да кандидатстват в конкурса


Стартъпите често емитират токени в Сингапур или Дубай. От страна на рисковия капитал японската Skyland Ventures инвестира в токени в чужбина чрез базирано в Сингапур дъщерно дружество.

Японското правителство обмисля да преразгледа данъчния кодекс за фискалната 2024 г. и да освободи криптоактивите и токените от данък върху нереализираните печалби на базата на пазарната стойност, което се посочва като причина, заради която някои компании се въздържат да инвестират в тази област.

Фондовете за рисков капитал настояват за тази промяна. "Преразглеждането на закона за ограниченото партньорство е едно от нещата, които чакахме, но е трудно да си представим, че това само по себе си ще доведе до рязко увеличаване на набирането на средства чрез виртуални валути", смятат от B Dash Ventures.

Япония също така планира да премахне ограниченията за командитните дружества, изискващи от тях да инвестират повече от половината от капитала си в страната, надявайки се, че отварянето на повече възможности за инвестиции ще увеличи печалбите им и ще им даде повече капитал, който да инвестират в местни стартъпи.