Според доклад, публикуван от канадския мозъчен тръст Fraser Institute, Сингапур е изместил Хонконг и е станал най-свободната икономика в света, пише CNBC.

За пръв път от началото на индекса "Икономическа свобода в света" през 1970 г. Хонконг се смъква от първото място на второто - а резултатът му е на път да падне още повече.

Някои от показателите, използвани за оценка на индекса на икономическата свобода, се измерват въз основа на лекотата на международната търговия, свободата на навлизане и конкуриране на пазарите, както и на бизнес регулациите, наред с други критерии.

Констатациите в доклада за 2023 г. се основават на данни от 2021 г. - последната година с налични сравними статистически данни в 165-те юрисдикции. Той измерва икономическата свобода на индивидите - или способността им да вземат самостоятелно икономически решения.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


"Неотдавнашният обрат в Хонконг е пример за това как икономическата свобода е тясно свързана с гражданската и политическата свобода", коментира старшият сътрудник на Fraser Institute Матю Мичъл.

В доклада се посочва, че новите регулаторни бариери за навлизане на пазара, нарастващите разходи за бизнес и ограниченията за наемане на чуждестранна работна ръка са влошили класирането на Хонконг.

"Тези репресии, съчетани с усилията на правителството да контролира частния сектор, неизбежно доведоха до намаляване на икономическата свобода. Просперитетът на Хонконг вероятно ще пострада в резултат на това", смята още Мичъл.

През 2020 г. Китай налага закон за националната сигурност в Хонконг, който критиците определят като ограничаване на автономията на града. Съгласно новото законодателство престъпленията сепаратизъм и бунт се наказват с доживотен затвор.

Сингапур се изкачва до първото място от второто през предходната година.

България е на 43-то място по икономическа свободаОсобено лошо е представянето на страната ни при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост


"Благодарение на подобренията в компонентите "размер на правителството" и "регулации", общият резултат на Сингапур се повиши с 0,06 пункта и зае първото място в класацията", се посочва в доклада.

Швейцария, Нова Зеландия и САЩ заемат съответно трета, четвърта и пета позиция.

Сред другите забележителни места от гледна точка на свободата на бизнеса са Обединеното кралство, което заема девето място, Япония и Германия - съответно 20-о и 23-о място.