Около 31 милиона са потребителите на криптовалути в Европа, според оценки на компанията за разплащания TripleA.

Може ли обаче да се проследи кои държави са водещи в по отношение на масовото приемане на криптовалути?

Chainalysis, платформа за блокчейн данни, базирана в Ню Йорк, разработва индекс, който дава отговор на този въпрос, пише Euronews. Той проследява къде повечето хора са склонни да влагат по-голям дял от финансовите си активи в криптовалута.

Първите три места в Европа се намират в източната част на континента. Начело е Украйна, следвана от Турция и Русия.

След това фокусът се премества на запад. Обединеното кралство е на четвърто място, а Испания заема петата позиция.

7 алткойна, готови за огромен скок през септември Иновативните концепции и солидните основи на тези токени ги правят привлекателни за инвестиции

Въпреки това, когато разглеждаме света като цяло, Европа остава на заден план. Така нареченият "Глобален юг" е блестящата криптозвезда.

Индия е водеща в масовото приемане на криптовалути, като получава максимален резултат в индекса. Следват Нигерия и Виетнам.

В световен аспект САЩ и Украйна са на четвърто и пето място. Последната е единствената европейска държава в първите пет и десет места в света.

Според Chainalysis Централна и Южна Азия е регионът, в който приемането на криптовалути е най-голямо. Всъщност шест от държавите в Топ 10 са там.

Въпреки че криптовалутите се възстановяват след сътресенията от края на 2022 г., приемането им все още е далеч от най-високите си стойности, допълва Chainalysis.

Да загубиш $80 000 от криптовалути: Анализ на риска от една скъпа грешкаИнвестирането в криптовалути винаги е рисково. Дори при историческия връх на биткойна през 2021 г., инвестициите останаха спекулативни, нестабилни и нерегулирани

В държавите с по-нисък среден доход се наблюдава много по-силно завръщане, отколкото навсякъде другаде.

Това е изключително обещаваща възможност за крипто, според Chainalysis. Тъй като държавите с нисък среден доход често имат нововъзникващи, динамични икономики, индустрии и население, те могат да бъдат следващите главни действащи лица в глобалната игра на сили.

В резултат на това и на активните потребители, криптовалутите ще бъдат значителна част от това бъдеще, прогнозира Chainalysis.

Страната, в която можете да си купите всичко с биткойни Криптовалутите продължиха да поевтиняват тази седмица, като милиарди бяха изтрити от пазарната стойност на токени, като биткойна. Сривът засяга инвеститорите по цял свят, в това число и правителството на Ел Салвадор

В това отношение, може да се каже, че Ел Салвадор вече е крачка напред.

През септември 2021 г. той стана първата държава, която превърна биткойните в законно платежно средство, като задължи всички предприятия в страната да приемат криптовалутата, припомня Euronews.