Като цяло криптовалутите са цифрови активи, които използват криптография за защита на трансакциите и за контрол на създаването на нови единици. Те работят в децентрализирани мрежи от компютри, които потвърждават и записват трансакциите, използвайки механизми за консенсус. През последните години криптовалутите стават все по-популярни – въпреки множеството сътресения - предлагайки предимства като прозрачност, непроменимост, неприкосновеност на личния живот и иновации.

Въпреки това не всички криптовалути са еднакви. Някои имат по-голяма пазарна капитализация, ликвидност, приемане и полезност от други, пише Analytics Insight, a един от начините за измерване на популярността и представянето на дадена криптовалута е чрез нейния търговски обем, който представлява количеството пари, обменени за даден период. Обемът на търговията отразява интереса, търсенето и нивото на активност на дадена криптовалута на пазара.

Въз основа на резултатите от търсенето в интернет, специализираната платформа посочва водещите криптовалути по обем през 2023 г:

Bitcoin (BTC)

Bitcoin е първата и най-широко известна криптовалута, създадена през 2009 г. от анонимно лице или група, използващи псевдонима Сатоши Накамото. Тя се основава на мрежа от типа "peer-to-peer", която използва „proof-of-work“ система за проверка на трансакциите и генериране на нови монети.

Крипто мистерия: Кой контролира бързо растящия стейбълкойн TrueUSD?Пазарната капитализация на TrueUSD се е удвоила от март насам


Bitcoin е най-голямата криптовалута по пазарна капитализация и има втория по големина обем на търговия сред всички криптовалути. Цената ѝ рязко се повиши през 2023 г. заради по-широкото ѝ разпространение и институционално приемане. Много инвеститори разглеждат Bitcoin и като средство за съхраняване на стойността и хеджиране срещу инфлацията.

Ethereum (ETH)

Ethereum е криптовалута и блокчейн платформа, която дава възможност за интелигентни договори, децентрализирани приложения и други иновации. Ethereum е втората по големина криптовалута по пазарна капитализация и има най-голям обем на търговия сред всички алткойни – термин, обхващащ всички криптовалути, без Bitcoin.

През 2023 г. Ethereum също отбелязва огромен ръст, тъй като стартира дългоочакваното си обновяване до версия 2.0, което има за цел да подобри мащабируемостта, сигурността и енергийната ефективност. Ethereum също така е в основата на много популярни проекти в криптопространството, като например децентрализираните финанси (DeFi), NFT и стабилните монети.

Институтът по криптоанархия в Прага – антиприказка за свободни технологииParalelní Polis функционира като жив пример как би изглеждал светът без технологии в обсега на правителствата, законите и централните банки


Binance Coin (BNB)

Binance Coin е полезен токен, който може да се използва за търговия и плащане на такси на Binance, една от най-големите и популярни криптоборси в света. Binance Coin беше пусната на пазара през 2017 г. и разшири случаите си на употреба извън платформата Binance.

Binance Coin е и родният токен на Binance Smart Chain (BSC) - блокчейн мрежа, която поддържа интелигентни договори, DeFi, NFT и други приложения. Binance Coin е четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация и има третия по големина обем на търговия сред всички криптовалути.

Tether (USDT)

Tether е стабилна монета - вид криптовалута, обвързана с фиатна валута или друг актив, за да поддържа стабилна стойност. Американските долари подкрепят Tether в съотношение 1:1.

Не само за крипто: Как блокчейн помага за опазване на античните артефактиПроверката на произхода на антиките винаги е била трудна задача, а технологията може да промени това


Tether се използва главно като средство за обмен и съхранение на стойност на криптопазара, тъй като предлага ниска волатилност, висока ликвидност и съвместимост с много платформи и портфейли. Това го прави петата по големина криптовалута по пазарна капитализация и с четвъртия по големина обем на търговия сред всички криптовалути.

Cardano (ADA)

Cardano е блокчейн платформа, която има за цел да осигури по-скалируема, сигурна и устойчива платформа за интелигентни договори, DeFi, NFT и други приложения. Cardano използва система за доказване на залог, наречена Ouroboros, за валидиране на транзакции и генериране на нови монети.

Тя е известна и със своя научен подход и рецензирани изследвания. Cardano е третата по големина криптовалута по пазарна капитализация и има петия по големина обем на търговия сред всички криптовалути.

През 2023 г. отбелязва и значителен напредък, тъй като завършва обновяването на своята базова система Alonzo, което дава функционалност на интелигентни договори.

В заключение, пишат от Analytics Insight, въз основа на резултатите от уеб търсенето, това са най-големите криптовалути по обем през 2023 г.:

„Тези криптовалути показаха силни резултати и потенциал на криптопазара, тъй като предлагат различни ползи и случаи на използване както за потребителите, така и за разработчиците“.