Почти три години след като PayPal започна да поддържа трансфери на криптовалути за всички сметки в САЩ, финтех компанията пуска свой собствен стейбълкойн, който е обвързан с щатския долар. PayPal USD, обясняват от компанията, е "100% обезпечен с депозити в щатски долари, краткосрочни американски държавни ценни книжа и подобни парични еквиваленти", съобщава Engadget.

PayPal за първи път потвърди, че "проучва възможността за създаване на стабилна монета" още през януари миналата година, след като разработчик откри код и изображения за "PayPal Coin" в приложение на компанията. Тогава тя коментира, че ще работи със съответните регулаторни органи, "ако и когато реши да напредне".

От PayPal обясняват, че тяхната дигитална монета е токен, емитиран в блокчейна на Ethereum от Paxos Trust Company, който подлежи на регулаторен надзор от Департамента за финансови услуги на щата Ню Йорк (NYDFS). Компанията също така е получила BitLicense, или бизнес лиценз за дейности с виртуални валути, от юни 2022 г.

PayPal спира услугите си в РусияКомпанията за онлайн плащания PayPal съобщи рано днес, че спира услугите си в Русия, като посочи за причина за решението си „сегашните обстоятелства“


Потребителите могат да купуват и продават PayPal USD за по 1 долар. Те могат да изпращат монетите на други потребители като плащане или да ги използват за закупуване на стоки и услуги. Те могат също така да прехвърлят PayPal USD към съвместими външни портфейли или да конвертират други криптовалути в сметката си към и от стабилната монета на PayPal.

Както отбелязва Reuters, преди това властите осуетиха опитите на редица големи компании да въведат свои собствени стабилни монети. Meta например две години се опитвашеи да пусне стейбълкойн, но проектът се провали след многократни спънки от страна на регулаторите, свързани с това, че той може да се използва за пране на пари.

Иън Кац, управляващ директор на Capital Alpha Partners, коментира пред Reuters, че PayPal USD скоро може да привлече вниманието на Федералния резерв и Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Засега PayPal се фокусира върху американският пазар, но при положително развитие се очаква компанията да разшири обхвата на платформата си с други впдещи пазари.