През 2007 г. група чешки анархисти се катерят на предавателната кула на националната телевизия и хакват уебкамерата на планинската верига Кърконоше, която обикновено се използва за предаване за времето.

По време на живото предаване на 17 юни същата година бунтовническият колектив, наречен Ztohoven, симулира детонация на ядрена бомба.

Зрителите наблюдават как кадър от камерата, движещ се по пейзажа, проблясващ в бяло и разкриващ облак под формата на "ядрена гъба" в далечината, напомняйки хроника от времето на войната, припомня CNBC.

Трикът е характерен за консорциума на бохемските диверсанти, една от многото деструктивни шеги в продължение на десетилетия, които имат за цел да провокират зрителите и да насърчат чувството за съпротива и бунт срещу предписаните обществени норми.

Оттогава Ztohoven си добавя знамето на криптоанархията, прегръщайки хакерите и провокаторите, които помагат за мобилизиране на движението от самото му създаване.

Днес това обединение намира убежище в Прага в модернизирана сграда на бивша фабрика, наречена Paralelní Polis или "паралелен свят". Името е в чест на чешкия философ и дисидент Вацлав Бенда, който измисля фразата през 70-те години на миналия век, за да опише зараждащата се подземна контракултура, която тихо подкопава управляващия комунистически режим.

Паралелният свят на Ztohoven предлага различен вид анархия.

Пространството функционира като жив пример за това как би могъл да изглежда светът без технологии в обсега на правителствата, законите и централните банки. Това е място, където противоречивите концепции не просто се обсъждат, а са живи идеологии, свързващи хората.

В продължение на над две години Дан Лигоцки, който е продуцент, има дълбоки връзки с общността. Разказва пред CNBC, че пространството е служи като катализатор за иновации и изследване на децентрализирани технологии. "Ние сме отворени за сътрудничество с всеки, чийто морал съвпада с нашия.", казва той.

Всъщност огромната фабрика, превърната във форум, пулсира от колективната енергия на активисти за цифрови права, обсебени от неприкосновеността на личния живот и криптоидеолози. Paralelní Polis е място, където се сливат технологии, философия и активизъм, допълва CNBC.

Леговището на криптоанархията в Чехия се намира в сърцето на Холешовице – квартал, ограничен от левия бряг на река Вълтава на изток и хълма Летна на запад. Някога кварталът бил епицентър на индустриална Прага, синоним на кланици и парни мелници, а днес е дом на художествени галерии и ателиета.

В противоположния край на града, в квартал, наречен Храдчани, се намира замъчен комплекс с площ 750 000 кв. м, който изглежда замръзнал в алтернативно измерение от епохата на Ренесанса.

Внушителните му готически кули се извисяват над чешката столица като остатък от времето, когато наследственото благородство е означавало нещо съвсем различно за жителите на Прага. Днес двама млади благородници, Уилям и Илеана Лобкович, понякога провеждат там събития с криптографска насоченост. Нито един от двамата не живее в двореца, но използват величествените зали и имения, обитавани от техните предци, за работни групи от индустрията за цифрови активи.

Криптозимата е към края си, регулаторната мъгла започва да се вдигаКриптоактивите се търгуват близо до или над нивата при срива на FTX, когато секторът затъна в така наречената

Годишната конференция, наречена "Замъкът на непаричните активи", е тяхното знаково събитие, а представители на общността прекарват последните няколко години в опити да използват непаричните активи като начин за финансиране на проекти за реставрация – амбиция, която изглежда избледнява по време на мечия пазар, тъй като продажбите и цените на непаричните активи рязко спаднаха.

Това лято обаче семейство Лобкович разширяват усилията си за популяризиране на криптовалутите, като приемат някои от най-утвърдените програмисти на работна сесия. Работните срещи са последвани от частна обиколка на замъка и многостепенна гала вечеря в Императорската зала на двореца. Разговорът по време на събитието без усилие преминава от новаторския криптозакон на Европа към конвергенцията на генеративния изкуствен интелект и блокчейн технологиите.

Най-лесният начин да стигнете до двореца от Paralelní Polis е да отидете пеша за три минути до гара Манини, където на всеки десет минути спира трамвай 25, който изкачва пътниците нагоре по хълма до Прашни мост, който граничи с територията на замъка. Сложната мрежа от тролейбусни релси проследява калдъръмените улици на Прага – модел от стоманени релси, издълбан в старинния градски пейзаж, а трамваите са като подвижна картина на живота в Прага.

Въпреки че са отдалечени само на 25 минути, двете места представят раздвоението на чешкия народ.

От едната страна е приказната Прага, която повечето хора свързват с града – извисяващи се кули и оригинални фрески. От другата е тайният бохемски ъндърграунд, който десетилетия наред осуетява авторитарните режими. В продължение на векове чешката столица се намира между исторически сили, стремящи се към световно господство, което помага на населението да развие умения и да се бори срещу най-големите злодеи в света.

"Чехите са естествено скептични към властта, което е резултат от тежкия 20-и век, през който преживяха монархия, нацистка окупация и комунистическо управление", казва Йозеф Тетек, криптоикономист и биткойн анализатор в доставчика на хардуерни портфейли Trezor. "Ярък пример за този скептицизъм е фактът, че Чешката република така и не прие еврото, въпреки че е член на Европейския съюз от 2004 г. насам", добави Тетек.

Orb: Антиутопичното кълбо на Worldcoin, което сканира очните ябълки Регистрацията чрез Orb е като сбъдната антиутопия – задържате погледа си, докато Кълбото сканира данните от ириса ви и потвърждава вашата човешка идентичност

Наречете това "най-добрата антиприказка".

В тази история главният герой не е принц в замък, а децентрализиран колектив от сенчести програмисти и хакери, живеещи из Прага, които понякога се събират в Paralelní Polis, за да обменят търговски тайни и да отправят призив за действие.

Тъмната мазилка на пражката централа на Polis е изключение сред богато украсените, ярко оцветени сгради, които се извисяват над нея. Вътрешността на тази измамно невзрачна структура представлява пчелна пита от криволичещи, лабиринтни коридори и наподобяващи замък проходи, които се простират безкрайно нагоре и навътре в туловището на крепостта.

Концепцията за "паралелен свят" е заразна.

Франчайзи на Polis се появиха във Виена, Барселона и два словашки града – доказателство за трайния чар на анархията. Клонът във Виена стига дотам, че се самоописа като жив пример как "вирусът на криптолиберацията Paralelní Polis се разпространява".

Тези хъбове споделят определени физически характеристики – има маси за съвместна работа, конферентни зали за хакатони и срещи, посветени на блокчейн, както и пространства, посветени на експерименталните технологии, където можете да се занимавате с 3D принтиране и лазерно рязане.

В допълнение към провеждането на редовни срещи за биткойн и етериум, клонът в Братислава организира и сесии, посветени на биохакинга - или разширяването на човешкото тяло с технологии, разработени по поръчка, за да се създаде нова порода свръхчовеци.

От другата страна на Словакия, в Кошице, Polis предлага официални лекции и техническа помощ, където местните могат да се отбият за импровизирани консултации как блокчейн и криптовалутите могат да подпомогнат бизнеса им например, допълва CNBC.

Bitcoin се представя отлично. Защо? Най-голямата цифрова валута в света е поскъпнала с повече от 12% от началото на юни

Друг общ елемент е така нареченият Институт по криптоанархия – нещо като подбранш, който предоставя безплатни образователни ресурси и курсове на хора, желаещи да научат повече за нерегулирания интернет, както и за анонимните инструменти – виртуални валути, базирани на блокчейн и антишпионски криптиращи протоколи, които могат да помогнат за развитието на децентрализирана икономика.

Училището по крипто помага за стимулиране на приемането и привличането на повече войници за каузата.

Днешният враг е малко по-различен от комунистическите и нацистките окупатори от 20-и век. Вместо военен режим, задвижван с военни сили, тези криптографи виждат в своя съперник по-коварен злодей.

Австрийският хъб характеризира заплахата не като "далечен диктаторски свят", а като начина, по който настоящите правителства се опитват да контролират потока от информация. "Държавите и техните агенции за сигурност в световен мащаб контролират достъпа до информация и използват защитата на интелектуалната собственост като оправдание за прилагане на тотална цензура за контрол на наличните ресурси", гласи част от мисията на техния уебсайт.

На този фон, компаниите, търгуващи с цифрови активи в САЩ, са изправени пред нарастващ контрол от страна на регулаторните органи. Затова и не е изненада, че голяма част от разработчиците се насочиха към международни технологични центрове като Чехия, за да търсят съмишленици, които искат да се справят с проблема, или поне да се предпазят от институцията.

Една от причините, поради които Прага се превърна в притегателен център на индустрията, е свързана с корените ѝ в австрийската икономическа школа - концепция, родена във Виена през 19-ти век, която остава доста популярна в Чешката република и днес.

ЕК ще разследва водещи социални мрежи заради реклама на криптоактиви В своя жалба до институцията от BEUC заявяват, че разпространението на подвеждащи реклами е нелоялна търговска практика

Карл Менгер и Фридрих Хайек спомагат за раждането на тази специфична теория за класически икономически либерализъм – да не се бърка с американската концепция за политически либерализъм. Според нея независимите индивиди, които действат в най-добрия си икономически интерес, са оптимален начин за управление на обществото и създаване на процъфтяваща икономика, а не централизиран контрол или тежка държавна намеса.

"Привърженици на тази школа пишат статии и книги за биткойн в Чехия от 2016 г. насам", допълва Тетек пред CNBC, като отбелязва някои от естествените синергии между привържениците на биткойн и икономистите, изучаващи австрийска икономика.

"Австрийската школа е много съвместима с приемането на биткойн. Основен аспект е призивът за разделяне на парите от държавата."

Привържениците и на двата свята не смятат, че Федералният резерв може да спаси икономиката. Тетек добавя, че биткойн като алтернативен независим паричен инструмент процъфтява в тази среда. Помага и фактът, че Прага има дългогодишен опит в привличането на най-големите таланти в сектора.

В чешката столица се намират първият в света хардуерен портфейл и първият басейн за добив на биткойни. Биткойн се приема в Alza, една от най-големите вериги за търговия на дребно в страната, както и в стотици други по-малки компании. Градът е домакин и на големи международни конференции, които привличат хиляди хора в Чехия всяка година.

"Биткойн общността в Чешката република е много силна, особено когато се измерва на глава от населението", казва Тетек. "Най-популярният чешки биткойн ютубър може да се похвали с 90 000 абонати, а годишната конференция за биткойни, наречена Chaincamp, която се провежда само в Чехия, привлича около 2000 посетители, дори по време на мечия пазар."

"Чехите са родени майстори; първите проекти за биткойн като Trezor и General Bytes възникнаха на пражката хакерска сцена", казва Тетек, който има образование по австрийска икономика и политическа философия. General Bytes е един от по-големите производители на банкомати за биткойни и криптовалути, който предоставя и софтуер за операторите на биткойн банкомати.

AI навлиза дълбоко в криптоиндустрията и променя финансовите технологии Изкуственият интелект дава възможност на инвеститорите значително да подобрят резултатите си и да защитят активите си

Това лято ETHPrague и BTCPrague проведоха големи срещи на върха в столицата в рамките на един и същи едноседмичен прозорец. Организаторите на събитието за етериум наеха пространство от Paralelní Polis, докато биткойнърите се спуснаха в експоцентъра на Прага в покрайнините на града.

BTCPrague изнесе голяма статистика за събитието – над 100 лектори на четири сцени, над 100 компании и над 10 000 участници от цяла Европа и извън нея. Въпреки че мястото на провеждане беше обширно и препълнено през първия ден, CNBC не може да потвърди броя на посетителите.

В целия град се проведоха допълнителни събития, допълващи двойните криптоконференции. Едно от тях беше организирано в частна трапезария на стекхаус в Стария град, където до полунощ се обсъждаха предимствата на биткойна и неговите непосредствени заплахи.

Една от спорните точки: Дали председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслер е скрит максималист по отношение на биткойна, като се има предвид, че това е единственият цифров актив, който той изрично пропуска в съгласуваната си кампания за разрушаване на екосистемата.

Междувременно ентусиастите на етериум се събраха в Холешовице за дегустация на бира от чешката крафт пивоварна Václav, където се предлагаха чешката класическа бира Pils 12° Vaclav и маслената IPA 17° Sexy Hafanana.

Друго събитие се състоя в офиса на Trezor – скромно помещение в сградата на SatoshiLabs, разположена в отдалечено жилищно предградие на две мили североизточно от Paralelní Polis.

В сесията участваха някои от най-знаменитите основатели на биткойн в Прага - Матей Жак, главен изпълнителен директор на Trezor; Ян Чапек, съосновател на Braiins, която се обявява за първата компания, въвела концепцията за басейни за добив на биткойн; Кристоф Касас от General Bytes; и известният биткойн ютубър Якуб Веймола. Дискусията беше по-скоро във формат на лекция, като всеки от лидерите разказа за настоящите усилия за разширяване на дейността по време на мечия пазар.

Технологичните гиганти са приятната изненада на фискалното тримесечиеApple и Microsoft остават двете най-големи световни компании

Екипът на Braiins също така говори как се подготвя за предстоящата регулация в тази област. Описаха протокол, който се разработва в момента и който ще направи така, че пуловете да не могат да избират транзакциите, които съставляват всеки блок – по този начин ще избегнат да бъдат обвинени в нарушаване на предстоящи правила от Министерството на финансите на САЩ, ограничаващи обмена на криптовалута.

"Това разширение на протокола по същество се управлява така, че миньорите да могат да избират собствените си работни шаблони, които се одобряват от пула, но тогава по същество пулът като юридическо лице е извън играта, по отношение на това, че не носи отговорност за избора на транзакцията", обясни Чапек.

В другия край на града, в Polis, Duct Tape Production организира ETHPrague в координация с Ethereum Foundation. Програмата се състоеше от смесица от лекции и панели за всичко - от MiCA и саморегулирането в рамките на децентрализираните финанси до нюансите на протоколите от второ ниво, изграждани върху етериум. Тези работни сесии събраха на едно място технолози, юристи и политици от целия континент, за да обсъдят следващите стъпки за индустрията.

"Бях искрено изненадан от това колко приятелски настроени бяха участниците, колко алтруизъм и взаимност можеха да се усетят в техните мнения и презентации, както и от факта, че те са близки до визията "изграждай домове, а не империи"," каза Ондрей Полак, изпълнителен директор на новооснованата Чешка блокчейн асоциация, който описва себе си като практикуващ технологичен оптимист и защитник на изкуствения интелект.

Криптокомпаниите търсят банкови партньори под дърво и камък Основните банки стават все по-предпазливи по отношение на клиентите, работещи с криптовалути

Дан Лигоцки реагира по подобен начин на ETHPrague, заявявайки, че това потвърждава убеждението му, че "бъдещето на интернет се променя от една динамична глобална общност от мечтатели, разработчици и предприемачи". "Чувството за общност и споделена цел беше наистина вдъхновяващо, тъй като ние колективно се стремим да отключим неограничените възможности, които предстоят в тази децентрализирана граница", допълва той.

Според него, "ETHPrague е само началото", тъй като екипи, които споделят същата визия, работят усилено по организацията на бъдещи такива събития в Европа.