Worldcoin няма проблеми с привличането на внимание. Повече от 2,2 милиона души са се регистрирали, като са сканирали ирисите си в замяна на цифров документ за самоличност, а в някои страни и на безплатни криптовалути, съобщава Reuters.

Новият проект на основателя на ChatGPT Сам Алтман има за цел да създаде базирана на блокчейн "идентификационна и финансова мрежа", а собствената му цифрова монета WLD поддържа стабилна цена между 2 и 2,50 долара от пускането си на пазара на 24 юли, като засега е пощадена от присъщата за новите криптотокени волатилност.

Според Гордън Грант, ръководител на отдела за търговия в Genesis Trading, която все още не предлага токена на клиентите си, инвеститорите все още не са наясно с перспективите пред Worldcoin.

В уебсайта на Worldcoin се казва, че през следващите 15 години на пазара ще бъдат пуснати общо 10 млрд. токена. В понеделник предлагането в обращение е 120 млн. токена, сочат данни на пазарния тракер CoinGecko, което е около 1,2% от общата планирана бъдеща наличност.

Създателят на OpenAI представи нова криптовалута Worldcoin може да отговори на въпроса как генеративния AI ще промени икономиката, смята Сам Алтман


Някои технологични играчи са ентусиазирани от плана на Worldcoin да предостави система за цифрова идентификация, основана на това, което компанията нарича "доказателство за самоличност", като проектът е подкрепен от сериозни инвеститори, включително Andreessen Horowitz.

Анализаторът на PitchBook Робърт Ле коментира, че има няколко стартъпа, които се опитват да изградят базирани на блокчейн системи за цифрова идентичност, но нито един от тях не е с мащаба на Worldcoin.

Големият коз на Worldcoin е, че възможността за доказване на идентичност ще става все по-важна в дигиталния свят, тъй като развитието на ботовете с изкуствен интелект увеличават необходимостта от инструменти за потвърждаване на автентичността на човешки статус.

Orb: Антиутопичното кълбо на Worldcoin, което сканира очните ябълки Регистрацията чрез Orb е като сбъдната антиутопия – задържате погледа си, докато Кълбото сканира данните от ириса ви и потвърждава вашата човешка идентичност


Инвеститори на дребно

Джеймс Бътърфил, ръководител на проучванията в CoinShares, обяснява, че очаква основните инвеститори на този етап да са инвеститори на дребно, тъй като несигурността дали Worldcoin в крайна сметка ще се окаже успешен проект прави институционалните играчи по-предпазливи.

Органите за защита на данните в Германия разследват Worldcoin от ноември миналата година, а миналата седмица на компанията беше наредено да спре операциите си по очно сканиране в Кения заради опасения за потенциални рискове за обществената сигурност.

Worldcoin твърди, че е "напълно частна платформа", че нейната система за идентификация е "проектирана да позволява анонимни действия", че по подразбиране не се разкриват никакви лични данни и че биометричните изображения не се споделят с никого.