Индия, Нигерия и Тайланд са класирани на първите три места в "Глобалния индекс за приемане на криптовалути през 2023 г." (2023 Global Crypto Adoption Index) на Chainalysis, което ясно показва, че държавите с по-ниски средни доходи са водещи в приемането на криптовалути от населението.

Компанията за блокчейн анализи публикува откъс от свой доклад, който показва, че Централна и Южна Азия и по-широките региони на Океания доминират в горната част на нейния индекс, като шест от първите 10 държави са в тази част на света, посочва Cointelegraph.

Индексът подчертава, че в световен мащаб използването на криптовалути е намаляло като цяло след имплозията на FTX през 2022 г. На този фон страните с по-нисък среден доход, идентифицирани в рамките на класификацията на Световната банка на нациите по богатство, показват най-силно възстановяване на масовото приемане на криптовалути през последните 12 месеца.

Криптоинвеститорите гледат към Глобалния юг, Европа все още изостава Ел Салвадор вече е крачка напред. През 2021 г. тя стана първата държава, която превърна биткойните в законно платежно средство


"Всъщност държавите с нисък среден доход са единствената категория, чието масово приемане остава над нивото, на което беше през третото тримесечие на 2020 г., точно преди последния бичи пазар“, обясняват анализаторите.

Chainalysis изтъква редица обещаващи аспекти, които могат да бъдат извлечени от тези данни, като подчертава, че държавите, попадащи в тази категория, обикновено имат нарастващи индустрии и население и представляват повече от 40% от световната популация.

"Ако приемем, че тези държави са бъдещето, то данните показват, че крипто ще бъде голяма част от това бъдеще", смята от Chainalysys.

Докладът показва също така, че институционалното приемане, стимулирано от организациите в страните с високи доходи, набира скорост въпреки продължителния мечи пазар. Той прогнозира, че потенциалното приемане на криптовалутите ще бъде "отдолу нагоре и отгоре надолу". По друг начин казано, тези активи ще обслужват нуждите на потребители както от страни с високи доходи, така и от развиващи се страни.

Крипто мистерия: Кой контролира бързо растящия стейбълкойн TrueUSD?Пазарната капитализация на TrueUSD се е удвоила от март насам


Според индекса на Chainalysis Индия остава най-големият пазар на криптовалути и е водеща в приемането отдолу нагоре. Тя също така се превръща във втория по големина криптопазар по приблизителен обем на трансакциите в световен мащаб, изпреварвайки други големи икономики.

Chainalysis отбелязва също така уникалната схема на Индия за приспадане на данък при източника, прилагана към трансакциите с криптовалути, който изисква за всички трансакции да се начислява данък в размер на 1%, който трябва да бъде приспаднат от баланса на потребителя в момента на сделката, за да може тя да бъде завършена.