22-годишният Итън Нгуонли е софтуерен инженер, който започва да инвестира на фондовия пазар с помощта на родителите си още преди да е станал тийнейджър.

Днес инвестиционният му портфейл включва 135 000 долара в пенсионни и брокерски сметки, както и недвижими имоти под формата на две къщи.

Но той не постигна всичко това, без да направи, както сам я нарича – най-голямата си финансова грешка, разказва историята му CNBC.

Между ноември 2021 г. и юни 2022 г. Нгуонли губи 80 000 долара, които е инвестирал в криптовалути. Загубите му включват 30 000 долара от първоначалната инвестиция и приблизително 50 000 долара нереализирани печалби. Младежът инвестира с маржин, метод, включващ използване на заемни средства за закупуване на активи и се определя като високорисков от експертите.

Нгуонли прави големи криптоинвестиции в биткойн и етериум на стойност около 40 000 долара, както и няколкостотин долара в алткойни. Но тъй като цената на биткойна тръгва нагоре, той решава да купи още – на стойност около 15 000 долара, отново на маржин.

За момента той твърди, че е спечелил около 50 000 долара, тъй като цената на биткойн е достигнала най-високата си стойност за всички времена. Но в края на 2021 г. криптопазарът прави завой и до лятото на 2022 г. цената на биткойните се срива с над 70%.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC

"Инвестирах с пари, които не беше задължително да имам. След като криптопазарът някак си се обърна, загубите ми се увеличиха", разказва Нгуонли пред CNBC.

Маржин инвестирането е сложна стратегия, която може да се окаже печеливша, ако инвестициите ви продължат да се представят добре. Но тя увеличава загубите, ако пазарът се срине.

Когато купувате на маржин, вие заемате пари от брокер, за да инвестирате повече, отколкото бихте могли в противен случай. В резултат на това можете да увеличите приходите си, но също така рискувате да загубите повече, ако пазарът тръгне в обратна посока, както се случва с момчето.

Цената на биткойна се срива толкова много, че той се сблъсква с маржин кол, което означава, че трябва да продаде значителна част от своите авоари, за да покрие разходите по заема.

За да реализирате печалба, когато купувате на маржин, инвестициите ви трябва да надхвърлят цената на самия заем, което е част от причините, поради които загубите ви ще бъдат по-големи, ако инвестициите ви се обезценят. Това може да се случи с всякакъв вид ценни книжа, но особено волатилните активи като криптовалутите могат да ви направят по-уязвими към загуби.

Криптозимата е към края си, регулаторната мъгла започва да се вдигаКриптоактивите се търгуват близо до или над нивата при срива на FTX, когато секторът затъна в така наречената

Всъщност инвестирането в криптовалута в каквото и да е качество, винаги е рисково. Дори по време на възхода към историческия връх на биткойн през ноември 2021 г. инвестициите останаха спекулативни, нестабилни и в повечето случаи нерегулирани.

Въпреки че инвестирането е важен фактор за изграждане на богатство, то винаги е свързано с риск. Особено когато става въпрос за криптовалути, експертите препоръчват да инвестирате само това, което можете да си позволите да загубите. Също така е важно да избягвате инвестиционни техники, които не разбирате, като например търговия с опции или инвестиране на маржин, допълва CNBC.

"Маржин сметките могат да бъдат много рискови и не са подходящи за всеки", предупреждава Комисията по ценните книжа и фондовите борси в своето ръководство за инвеститори.

Съществуват правила, като минимални депозити и лимити на заемите, допълват от Федералния резерв и Регулаторния орган за финансовата индустрия, които имат за цел да гарантират, че хората, които откриват маржин сметки, познават рисковете и разбират финансовия ангажимент, който поемат.

Прогноза: Bitcoin ще струва 120 000 долара до края на 2024 г.Това прогнозират от Standard Chartered, като допълват, че скокът в цената може да насърчи

Поглеждайки назад, Нгуонли не съжалява за решението да инвестира в криптовалути.

Макар да признава, че вероятно е бил твърде голям оптимист по отношение на това, че стойността на криптовалутите ще продължи да расте, критичната му грешка е била, че е вложил твърде много пари – и то такива, които не е имал в наличност.

С днешна дата Нгуонли продължава да инвестира в криптовалута, но се придържа към исторически по-утвърдени токени като биткойн и етериум в сравнение с по-волатилните алткойни.

"Все още вярвам в криптовалутите. Смятам обаче, че много от тези алткойни могат да бъдат рискови и избягвам да влагам пари в тях.", признава момчето.

Най-големият урок от грешката за 80 000 долара, е че трябва да "инвестираш само парите, които имаш, и да не се впускаш в спекулативни инвестиции".

Нгуонли обяснява, че толерантността му към риска е намаляла с нарастването на инвестиционния му портфейл. В момента той се фокусира върху по-малко спекулативни инвестиции, като борсово търгувани фондове и покупка на недвижими имоти.