Американските борсови индекси се повишиха в понеделник, надграждайки леко ралито от миналата седмица, когато бяха подкрепени от надеждите, че цикълът на увеличаване на лихвените проценти на Федералния резерв е близо до своя край, както и от силния сезон на печалбите за третото тримесечие.

S&P 500 добави 0,2% в понеделник, като печалбите в сектора на информационните технологии компенсираха загубите в енергийните акции, сред които тези на Marathon Oil и Schlumberger.

Широкият индекс се възстанови в последните сесии, след като изпадна в корекция, и е нараснал с 14% за годината.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 35 пункта, или 0,1%, а технологичният Nasdaq Composite добави 0,3% в седма поредна сесия - най-дългата печеливша за индекса серия от януари.

Индексът S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от ноември 2022 г.Докладът за работните места предизвика оптимизъм сред инвеститорите

Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 4,662% от 4,557% в петък. Тя спадна рязко в края на миналата седмица, след като преди това достигна 5% за първи път от 16 години.

Настроението на пазара бързо се промени от мрачно към оптимистично през последните сесии, като индексът на волатилността на Cboe, или VIX, падна рязко от върховете си през последния месец.

Печалбите на компаниите за третото тримесечие са на път да покажат първото колективно увеличение от една година. Американските потребители продължават да харчат, давайки тласък на потребителските разходи и подпомагайки увеличението на печалбите на най-големите корпорации в страната. Междувременно последните данни за пазара на труда показаха охлаждане, което е знак, че централната банка няма да продължи да повишава лихвените проценти.

На стоковите пазари фючърсите на суровия петрол се повишиха, след като през уикенда Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат намаляването на производството и износа до декември.

Фючърсите на Брент затвориха на 85,18 долара за барел - с 0,3% по-високо от нивото си на затваряне в петък.

Водещите европейски фондови борси закриха вчерашната търговска сесия негативно, като паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от 0,2%.