Конгломератът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway отчете огромен скок в оперативните печалби за третото тримесечие на 2023 г., възлизащи на 10,761 милиарда долара. Това е с 40,6% повече от спечелените 7,651 милиарда долара през същото тримесечие миналата година, посочва CNBC.

Резултатът включва печалбите, направени от редица изцяло притежавани от базирания в Омаха конгломерат бизнеси, сред които застраховане, железопътни линии и комунални услуги.

Berkshire също така държи рекордно ниво парични средства в края на септември – 157,2 милиарда долара – надминавайки най-високото ниво от 149,2 милиарда долара, поставено през третото тримесечие на 2021 г.

Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиранБъфет успешно смесва финансовата сила и мощ на капитала на компанията със собствената си инвестиционна проницателност

„Оракулът от Омаха“ се е възползвал от нарастващата доходност на облигациите, изкупувайки краткосрочни съкровищни бонове с доходност от поне 5%. Конгломератът притежава такива инвестиции на стойност 126,4 милиарда долара в края на третото тримесечие, в сравнение с около 93 милиарда долара в края на миналата година.

Дейността по обратно изкупуване продължи да се забавя, тъй като акциите на Berkshire избухнаха до рекордно високо ниво през тримесечието. Групата е похарчила 1,1 милиарда долара за обратно изкупуване на акции, като общата сума за деветте месеца достига приблизително 7 милиарда долара, отбелязва още CNBC.

Зелените пари на Уорън Бъфет се изливат в най-зависимия от въглищата щатBerkshire Hathaway се обедини с републикански депутати от Западна Вирджиния, за да стартира проект за завод за титан, захранван със слънчева енергия

Акциите Клас A на Berkshire са се повишили с почти 14% тази година. След като достигнаха исторически връх на 19 септември, те са паднали с около 6% от пика си.

Geico, перлата в короната на застрахователната империя на Berkshire и „любимото дете“ на Бъфет, отчита печелившо тримесечие с печалби от застраховане от 1,1 милиарда долара. Автомобилният застраховател е по средата на обрат, след като загуби пазарен дял от конкурента Progressive.

BNSF обаче отбелязва 15% спад в печалбите – железопътното подразделение в групата се бори с по-ниски обеми и по-високи разходи.

Конгломератът на Бъфет също така отчита значителна инвестиционна загуба от 24,1 милиарда долара през третото тримесечие, която до голяма степен идва от спадовете на Apple, където Berkshire има голям дял. Акциите на производителя на iPhone паднаха с 11,7% през тримесечието, но оттогава се повишиха с над 3%.

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

Както обикновено, Berkshire Hathaway призовава инвеститорите да обърнат внимание на тримесечните колебания в портфолиото от акции на Berkshire.

„Размерът на инвестиционните печалби/загуби през всяко дадено тримесечие обикновено е безсмислен и предоставя цифри за нетни печалби (загуби) на акция, които могат да бъдат изключително подвеждащи за инвеститорите, имащи малко или нулеви познания за счетоводните правила“, се казва в изявление на компанията .

Въпреки че Berkshire отбелязва значително увеличение на оперативните печалби, конгломератът признава отрицателното икономическо въздействие от пандемията, както и геополитическите рискове и инфлационния натиск.

„В различна степен нашите работещи бизнеси бяха повлияни от действията на правителството и частния сектор за смекчаване на неблагоприятните икономически ефекти от COVID-19 и неговите варианти, както и от развитието на геополитически конфликти, прекъсвания на веригата за доставки и действия на правителството за забавяне на инфлацията“, посочват от Berkshire. „Икономическият ефект от тези събития в дългосрочен план не може да бъде разумно оценен в момента.“