Покачването на акциите на Berkshire Hathaway и няколко други компании повиши американските пазари в понеделник, помагайки на Уолстрийт да се възстанови от скорошните загуби.

Компанията на Уорън Бъфет, която притежава различни бизнеси, сред които Geico и BNSF Railway, приключи сесията с рекордна цена на акциите, след като през уикенда отчете рекордна печалба за второто тримесечие.

Акциите на Berkshire от клас B се повишиха с 3,6% до $362,58, отбелязвайки първия си нов връх за всички времена от март 2022 г., когато Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти.

Това помогна за издигането на S&P 500 до дневен ръст от 0,9%.

Dow Jones Industrial Average добави 408 пункта, или 1,2%.

Nasdaq Composite изглеждаше готов за сериозни понижения в началото на търговията, повлечен надолу от акциите на Tesla, които паднаха с цели 4,4% след напускането на дългогодишния главен финансов директор Закари Къркхорн. Производителят на електрически автомобили в крайна сметка завърши търговската сесия с 1% надолу, а индексът на технологичните компании отбеляза ръст от 0,6%.


Зак Къркхорн, потенциалният наследник на Илон Мъск в Tesla, се оттегляПроизводителят на електромобили назначава главната счетоводителка за наследник на Къркхорн

„Ако приемете, че Berkshire е микрокосмос на по-широката икономика, има бичи аргументи за разширяване на ралито на фондовия пазар отвъд технологичните акции“, коментира Катрин Сейферт, вицепрезидент по проучване на капитала в Центъра за финансови проучвания и анализи (CFRA), цитирана от The Wall Street Journal.


Силното тримесечие за застраховането и презастраховането и печалбите в инвестиционния портфейл на Уорън Бъфет са стимулирали доброто представяне на конгломерата. Сейферт казва обаче, че под повърхността представянето на гиганта рисува различна картина: железопътната линия, енергетиката и производствените холдинги на Berkshire се забавят, като се очаква по-високите лихви да продължат да оказват натиск върху старите икономически сектори.


Berkshire на Уорън Бъфет отчете рекордна оперативна печалбаКомпанията отчете нетна печалба от 35,9 млрд. долара

Инвеститорите очакват нови знаци за посоката на лихвените процеси след обявяването на данните за инфлацията по-късно тази седмица. Въпреки че тя се плъзна към целта на Фед от 2%, инвеститорите подозират, че последната миля може да се окаже трудна, насърчавайки банкерите да запазят лихвите рестриктивни за месеци напред. Ръстът на заплатите изпреварва инфлацията, която от своя страна може да се окаже по-завишена заради възстановяването на цените на горивата, коментира WSJ.

Индексът на потребителските цени в четвъртък ще бъде последван от данни за производствената инфлация. Уолстрийт също така очаква проучването за потребителските нагласи на Университета на Мичиган в петък.

Инвеститорите в САЩ смятат, че високите лихви ще се задържатСилната икономика може да издържа години на по-високи лихвени проценти Федералният резерв повиши лихвените проценти до 22-годишен връх през юли, сигнализирайки за по-нататъшни увеличения. В понеделник Мишел Боуман от Фед каза, че вероятно ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се укроти инфлацията, посочвайки, че тя е твърде висока, а стабилният растеж на работните места и икономическата експанзия осигуряват допълнително гориво за нейното задържане.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните облигации на САЩ се повиши до 4,076% от 4,060% в петък. Тази на 2-годишните облигации затвори на 4,756% от 4,791%. Дългосрочните доходности се повишават отчасти в очакване на големия брой продажби на облигации от правителството на САЩ тази седмица, отбелязва WSJ.