Според последното проучване на Oxford Economics, проведено сред 127 предприятия в периода 6-27 юли тази година, бизнесът вижда геополитическото напрежение като най-голямата заплаха за световната икономика в момента.

Резултатът "потвърждава", че възприемането на икономическите рискове от страна на бизнеса се е променило значително, заявява Джейми Томпсън, ръководител на отдела за макросценарии и автор на проучването, пред CNBC и добавя: "Геополитическото напрежение сега е в центъра на основните опасения, както в краткосрочен, така и в средносрочен план".

Около 36% от анкетираните предприятия считат геополитическото напрежение за основен риск в момента, в това число проблемите около Тайван, Южна Корея и отношенията между Русия и НАТО.

За разлика от резултатите в това проучване, друго такова от април установява, че почти половината от анкетираните смятат за основен риск в близко бъдеще или значително затягане на предлагането на кредити, или пълномащабна финансова криза.

МВФ: Икономиката в Китай губи инерция, в Русия растежът се ускоряваВъзстановяването на икономиката в световен мащаб се забавя на фона на все по-големи различия между икономическите сектори и региони


Констатациите идват на фона на изострените отношения между Вашингтон и Пекин, двустранните връзки между които достигнаха най-ниското си ниво от години. Напрежението ескалира, след като САЩ свалиха предполагаем китайски балон за наблюдение, който прелетя над американското въздушно пространство.

Що се отнася до Тайван, Китай настоява, че въпросът е вътрешен и предупреди многократно САЩ, че това е червена линия, която не трябва да се пресича. Пекин счита демократично самоуправляващия се остров за част от своята територия.

Миналата седмица обаче администрацията на Байдън обяви пакет от оръжейни помощи за Тайван, който според Reuters е на стойност до 345 млн. долара. Смята се, че този ход вероятно ще разгневи допълнително Китай.

Междувременно нахлуването на Русия в Украйна обтегна отношенията на Кремъл с Организацията на Северноатлантическия договор. Разширяването на НАТО отдавна е предмет на спорове за руския президент Владимир Путин, който твърди, че присъединяването на Киев ще представлява заплаха за националната сигурност на Москва, припомня още CNBC.

Рекордната жега стопява $100 милиарда от американската икономикаАко не се вземат мерки сега, до 2100 г. жегите могат да отнемат една шеста от световната икономическа активност


Опасенията от инфлацията намаляват

Макар че бизнесът продължава да разглежда високата инфлация като "значителен краткосрочен риск", той изглежда по-уверен, че проблемът в крайна сметка се смекчава, отбелязва в проучването.

"Очакванията на респондентите за световната инфлация на потребителските цени възлизат на 3,7% през 2024 г., което е с 0,2 процентни пункта под последната ни базова прогноза", коментира Томпсън. "Очакванията за инфлацията в средносрочен план са спаднали значително“.

Проучването също така подчертава намаляването на опасенията относно рисковете, свързани с банковата система, въпреки че вниманието в тази посока остава повишено.

В последното проучване около 30% от анкетираните все още смятат, че сред основните рискове в близко бъдеще са или значително затягане на предлагането на кредити, или пълноценна финансова криза.

До 2031 г. хората над 55 ще бъдат 25% от работната сила на страните от Г-7Какво искат по-възрастните работници и как да ги задържим


Някои инвеститори също така прогнозират, че продължаващият цикъл на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ може да доведе до повече фалити на регионални американски банки. Особено с оглед на факта, че от март насам регионални банки като First Republic, Silicon Valley Bank и Signature Bank фалираха, след като бяха дестабилизирани от цикъла на затягане на паричната политика на Фед, в рамките на който от март 2022 г. насам бяха направени 11 увеличения на лихвените проценти.

Предстоящи рискове

Геополитическите рискове ще продължат да играят важна роля за бизнеса като основен проблем и през следващите пет години. Над 60% от анкетираните ги определят като "много значителен риск" за световната икономика.

"Както беше отчетено през последното тримесечие, повече от три пети от анкетираните разглеждат геополитическите процеси като много значителен риск за световната икономика в средносрочен план", казва Томпсън. "Засилването на геополитическото напрежение може потенциално да предизвика значителна деглобализация на търговията и финансовата система".

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее


Деглобализацията е третият най-често цитиран риск в последното проучване, разглеждан като "много значителен" от 23% от анкетираните.

Около 25% смятат, че преждевременното намаляване на лихвените проценти е сред най-големите рискове. Що се отнася до Китай, предприятията виждат "по-малък шанс за подем, движен от азиатската страна".

Възвръщането на ролята на Китай като основен фактор за глобален икономически възход е намаляло почти наполовина през последните три месеца - 10% в последното проучване в сравнение с 19% през април.

Още повече, че Международният валутен фонд (МВФ) наскоро отбелязва, че икономическото възстановяване на Китай след края на кризата губи скорост и се отразява негативно на световната икономика.

"Продължаващата слабост в китайския сектор на недвижимите имоти натежава върху инвестициите, чуждестранното търсене остава слабо, а нарастващата младежка безработица, която през май 2023 г. е 20,8%, показва слабост на пазара на труда", обясняват в своя доклад от МВФ.