Уорън Бъфет, Майкъл Бъри и други водещи инвеститори публикуваха интересни актуализации на портфейлите си от акции.

Техните дялове бяха разкрити в документи на Комисията по ценни книжа и борси, цитирани от Insider.

Berkshire Hathaway на Бъфет неочаквано залага на три строителни компании, докато Бъри разкрива къси позиции срещу S&P 500 и Nasdaq.

Милиардерът Бил Акман увеличава дяловете си в Alphabet, а куп водещи финансови мениджъри, сред които Дан Льоб, Дейвид Тепър и Стенли Дръкенмилър, са купували акции на Nvidia през последното тримесечие.

Ето кои са четирите ключови сделки на фондовия пазар през второто тримесечие.

Berkshire Hathaway вече е акционер в три строителни компании

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е придобила дялове в три строителни компании: Lennar, NVR и DR Horton.

Позициите са на обща стойност 814 млн. долара – малък залог в контекста на портфейла от акции на Berkshire, който възлиза на около 350 млрд. долара, отбелязва Insider.

Мениджърите на портфейла на Бъфет, Тод Комбс и Тед Уешлър са двигателите на покупките, а изборът им подсказва, че са бичи настроени към жилищния пазар в САЩ в момента, когато лихвите по ипотечните кредити са близо до рекордни върхове.

Пазарът на имоти в САЩ е полудял и няма да се нормализира скороЦените остават упорито високи, а несъответстващата динамика на търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали

Компанията на Бъфет също така увеличава дела си в Capital One и Occidental Petroleum.

От друга страна, през тримесечието са продадени дяловете на McKesson, Marsh & McLennan и Vitesse Energy. Бъфет и екипът му намаляват позициите си в Activision Blizzard, Chevron, Celanese, General Motors и Globe Life.

Майкъл Бъри остава песимист за ралито на акции

В края на юни Майкъл Бъри държи мечи опции върху фондовете от индексите S&P 500 и Nasdaq-100 с условна стойност 1,6 млрд. долара.

Инвеститорът вероятно е купил опциите като хеджиране – компенсация за множеството му покупки на енергийни и корабни акции през последното тримесечие.

Но те биха могли и да са сигнал, че се очаква срив на фондовия пазар, като се имат предвид многократните предупреждения за исторически балон в цените на активите и прогнозите за масови разпродажби.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Бил Акман залага на AI

През второто тримесечие Бил Акман увеличава експозицията си към компании, свързани с изкуствения интелект.

Неговият фонд Pershing Square е купил около 1,3 млн. акции от клас С на Alphabet през периода, като увеличава стойността на позицията си до 1,1 млрд. долара в края на юни. Фондът притежава и акции от клас А на Alphabet на стойност 262 млн. долара.

Освен това Бил Акман и екипът му увеличават дяловете си в Hilton Worldwide и Howard Hughes. От друга страна обаче, те намаляват залозите си върху Canadian Pacific Railway, Chipotle, Lowe's и Restaurant Brands.

Alphabet е един от ключовите играчи в сферата на изкуствения интелект, тъй като продължава да инвестира в чатбота си Bard и да прави все по-интелигентни своята търсачка и рекламни услуги, отбелязва Insider.

Чиповете остават ключова инвестиция

Няколко от водещите световни инвеститори и фондове са натрупали акции на Nvidia през последното тримесечие, залагайки на това, че бумът на изкуствения интелект ще продължи да стимулира търсенето на графични чипове.

Third Point на Дан Льоб, Soros Fund Management и GMO на Джереми Грантъм - всички те са отворили позиции в Nvidia през последното тримесечие.

Бумът на изкуствения интелект води до глобален недостиг на мощни чиповеГрафичните процесори са важен хардуер, който помага за безбройните изчисления, свързани с обучението и внедряването на AI алгоритми

Междувременно Appaloosa Management на Дейвид Тепър, Renaissance Technologies на Джим Саймънс, Tudor Investment Corporation на Пол Тюдор Джоунс, Point72 Asset Management на Стив Коен, Duquesne Family Office на Стенли Дръкенмилър увеличават позициите си в Nvidia през периода.

Например RenTech увеличава залога си почти 600 пъти, осигурявайки си дял на стойност близо 800 млн. долара в края на юни. Appaloosa също увеличава позицията си с почти 600%. Tudor увеличава четирикратно размера на своя дял в Nvidia и при приключването на тримесечието притежава кол опции върху близо 600 000 акции на производителя на чипове, допълва BusinessInsider.