Berkshire Hathaway обяви най-високата си досега тримесечна оперативна печалба.

Печалбите от акции помогнаха на конгломерата, ръководен от милиардера Уорън Бъфет, да постигне обща печалба от близо 36 млрд. долара, съобщи Reuters.

По този начин компанията бележи възстановяване от големите инвестиционни загуби преди година, когато мечият пазар обърка дори най-успешните инвеститори като председателя й Уорън Бъфет, допълва CNN.

Оперативните приходи възлизат на 10 млрд. долара през второто тримесечие, което представлява ръст от 6,6 % спрямо същия период на миналата година.

Компанията отчете нетна печалба от 35,9 млрд. долара след загуба от 43,6 млрд. долара през второто тримесечие на 2022 г. и позиционира 25,9 млрд. долара печалба от инвестиции през последното тримесечие, отбелязвайки значителен обрат спрямо година по-рано, когато загуби 53 млрд. долара само през второто тримесечие, отбелязва CNN.

Уорън Бъфет запази чувство за оптимизъм на годишната среща на BerkshireЛегендарният инвеститор потвърди, че няма да наддава за Occidental и похвали Apple

Застрахователният бизнес на Berkshire премина милиардния праг с печалба от 1,25 млрд. долара, което е повече от 715 млн. долара през второто тримесечие на 2022 г.

Приходите от застрахователни инвестиции се увеличиха до 2,3 млрд. долара от 1,9 млрд. долара по това време на миналата година.

Притежаваната от Berkshire компания Geico, една от най-големите застрахователни компании в САЩ, се справя по-добре от миналата година, като през второто тримесечие на тази година отчита печалба от застраховане в размер на 514 млн. долара.

Това е скромен спад спрямо 703 млн. долара през първото тримесечие, но рязко увеличение спрямо загубата от 487 млн. долара през второто тримесечие на миналата година.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

За сравнение, досега за тази година застрахователната компания е реализирала печалба преди данъци от около 1,2 млрд. долара, което е допринесло за повишаване на приходите й. Berkshire обяснява тези печалби по-високите средни премии по автомобилните полици, намаляването на разходите за реклама, както и намаляване на оценките на исковете.

Въпреки това приходите на енергийните и товарните железопътни компании на Berkshire, BHE и BNSF, намаляват в сравнение със същия период миналата година.

"Те не обичат оценките", коментира Кати Сейфърт, анализатор на CFRA Research за Berkshire.

"Тримесечието беше силно, но тенденциите за органичен растеж не са толкова силни. Въпросът, който ще вълнува инвеститорите, е как да се позиционира компанията за силен растеж без по-чести придобивания.", допълва тя.

Топ 5 компании в бизнес портфолиото на Уорън БъфетМилиардерът се е зарекъл, че никога няма да се откаже от акциите в една от тях

Инвеститорите следят с особено внимание Berkshire не само заради репутацията на Бъфет, но и защото резултатите от оперативните звена на базираната в Омаха, Небраска, компания често отразяват по-широките икономически тенденции, отбелязва Reuters.

Собственикът на компанията Уорън Бъфет навършва 93 години на 30 август. Според Forbes той притежава 117,5 млрд. долара, което го нарежда на шесто място сред най-богатите хора в света.