Опасенията за статута на щатския долар като световна резервна валута и доминиращо средство за глобална търговия и инвестиции може и да нарастват в последно време, но по никакъв начин не притесняват милиардера Уорън Бъфет.

"Не виждам друга възможност за световна резервна валута, освен долара", заяви инвеститорът и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway по време на годишната среща на акционерите на компанията през май, припомня BusinessInsider.

Правителствата по света смятат долара за сигурно и стабилно средство за съхранение, на което могат да разчитат при осъществяване на международна търговия, категоричен е той.

Позицията му остава непроменена още от 2015 г., когато отново на събрание на акционерите в Berkshire Hathaway, той прогнозира, че през 2065 г. светът все още ще бъде силно зависим от долара.

"Мисля, че доларът ще бъде световната резервна валута след 50 години и смятам, че вероятността за това е много голяма. Няма нищо сигурно, но аз бих заложил много пари за това.", заяви Бъфет.

Глобална битка за парите в брой ще определи кой владее световната икономикаГосподството на долара като предпочитан финансов инструмент в света може да е към своя край

По време на събранието на компанията си две години по-рано, през 2013 г. предприемачът дори предположи, че доларът може да запази кралския си статут завинаги.

"Китай и САЩ ще бъдат двете супер икономически сили, но не виждам възможност и смятам, че е изключително малко вероятно, някоя валута да измести щатския долар като световна резервна валута в продължение на десетилетия, ако изобщо някога се случи", каза той.

Чарли Мънгър, бизнес партньор на Бъфет и заместник-председател на Berkshire, също споделя убежденията му.

"Мисля, че и след 20 години доларът ще бъде резервната валута на света. Това не означава, че ще е завинаги", отбеляза той, като добави, че дори ако се стигне до процес на дедоларизация, това няма да е голям проблем.

Ясно е, че Бъфет и Мънгър очакват доларът да запази хегемонията си през следващите десетилетия. Но те неведнъж са предупреждавали правителството на САЩ да не отслабва зелената валута и покупателната способност на американците, като залива икономиката с пари, отбелязва BusinessInsider.

Има ли опасност крал долар да загуби короната си?Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута

"Трябва да бъдем много внимателни", предупреди Бъфет на тазгодишната среща. "Никой не знае докъде може да се стигне с една хартиена валута, преди тя да излезе извън контрол, особено ако говорим за световна резервна валута."

Съдружникът му Мънгър зададе подобен тон още по време на срещата през 2015 г. Вероятно съм по-притеснен от много хора относно печатането на много пари и тяхното харчене, каза той. "Мисля, че това винаги е по-опасно, отколкото смятат икономистите".

Всъщност, индексът на щатския долар, който проследява курса спрямо кошницата от чуждестранни валути, отбелязва спад от 6% само през последната година.

Това до голяма степен се дължи на инфлацията, която през последната година спадна от над 9% на 3% и породи очаквания, че Федералният резерв ще промени курса си и ще намали лихвените проценти, допълва BusinessInsider.

Уорън Бъфет увеличава дяловете си в 5 японски търговски компанииОбщата стойност на дяловете надхвърля тази на притежаваните от Berkshire акции във всяка друга страна извън САЩ

Експертите обаче посочват като причина и историческия размер на държавните разходи по време на пандемията. Те твърдят, че това е подхранило инфлацията и е увеличило паричното предлагане, което е намалило покупателната способност на долара и е размило стойността му.

Бъфет и Мънгър може би са прави по този въпрос, а ако са прави и за глобалния статут на Крал долар, инвеститорите, които се опасяват от дедоларизация, могат да си отдъхнат с облекчение, допълва в заключение BusinessInsider.