Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет признава, че се тревожи за няколко неща, но успехът на компанията му не е сред тях.

Запитан в интервю за предаването Squawk Box на CNBC дали се притеснява за бъдещето на Berkshire Hathaway на фона на настоящите икономически затруднения – от банковите сътресения до нарастващите лихвени проценти, той казва:

„На 92 години имам други неща, за които да се тревожа... тревожа се за ядрената заплаха. Тревожа се за нова пандемия в бъдеще…, , казва Бъфет. „Никога обаче не си лягам притеснен за Berkshire“, добавя той.

Откакто Бъфет пое Berkshire Hathaway през 1965 г., компанията се разрасна до една от най-големите в света с пазарна капитализация над 707 милиарда долара и портфолио от инвестиции, включващо Geico, Dairy Queen, Duracell и Fruit of the Loom, посочва CNBC.

Бъфет също така е известен със своя оптимизъм – нещо, на което се дължи неговият успех, според близките му приятели като Мелинда Френч Гейтс. През 2017 г. експерт в областта на данните направи анализ на посланията в годишните писма на Бъфет до акционерите и откри, че в продължение да десетилетия те са изпълнени с позитивизъм.

Това личи и в неговите инвестиционни стратегии: Бъфет е известен привърженик на избора на инвестиции, в които вярвате, независимо от текущата им цена, и на това да се възползвате от спада на акциите, за да купите повече компании, на които имате доверие.

Когато акциите падат, „бих казал на инвеститорите да не наблюдават пазара отблизо“, казва Бъфет пред CNBC през 2016 г. по време на период на нестабилност на пазара.

Неговият оптимизъм в крайна сметка се корени в неговата самоувереност, отбелязва CNBC. „Ако си мислех, че няма да мога да върша по-добра от прилична работа при управление на риска в Berkshire Hathaway, щях да съм луд да поема тази отговорност“, казва Бъфет в Squawk Box.

Шест идеи за инвестиции в акции за начинаещи от Уорън Бъфет От Yahoo Finance посочват няколко идеи, които петият по богатство човек в света дава на тепърва прохождащите играчи на борсата

Когато Бъфет се сблъска със страшен проблем, който е извън неговия контрол, той се опитва да овладее стреса си, като се фокусира върху ситуации и задачи, с които може да се справи сам и зависят от него самия, обяснява още той.

„Тревожа се за неща, за които никой друг не се тревожи, но не мога да разреша всичките“, коментира Бъфет. „Не бих могъл да реша проблемите при нова пандемия, но за всичко друго, което зависи от мен, трябва да търся решения.

В интервюто Бъфет също така казва, че хората обичат да се оплакват, като не си дават сметка, че са „по-добре в сравнение с всяко друго време в историята“. „Откакто съм се родил през 1930 г., БВП на глава от населението е нараснал шест или седем пъти“, отбелязва той. „Днес повечето хора не работят в събота и неделя, а когато бях дете, всички работеха в събота. Ако бях роден преди 150 години, зъболекарят щеше да ме лекува с уиски“, казва още Бъфет.

Що се отнася до чувството за сигурност за бъдещето на Berkshire Hathaway, Бъфет вече е избрал следващия главен изпълнителен директор на своята компания – Грег Абел, който споделя, че не планира да се отклонява от печелившата формула на Бъфет. Бъфет от своя стана казва, че мениджърите в Berkshire Hathaway харесват автономията, която самият той им дава, но Грег Абел успява да извлече от тях и дисциплина. „Той им дава и двете, успявайки да внесе повече дисциплина, отколкото аз бих могъл“, посочва милиардерът.