Инвестиционният директор на Morgan Stanley и главен стратег за акциите в САЩ Майк Уилсън е сред най-големите мечки на Уолстрийт през последните две години.

И въпреки че доста от прогнозите му за пазара през 2023 г. се оказаха много по-песимистични, той остава загрижен за потенциала на възвръщаемостта занапред, пише Fortune.

По това време на следващата година, смята Уилсън, S&P 500 изобщо няма да се е придвижил много нагоре, покачвайки се само с 2% до 4500 пункта.

Ефектът от годините на инфлация и нарастващите лихвени проценти в крайна сметка ще потиснат икономиката и корпоративните печалби през 2024 г., което ще бъде болезнено за акциите, предупреждава ветеранът от Уолстрийт.

При тази перспектива инвеститорите в широки пазарни индекси може да не направят голяма печалба през следващата година, но в писмо до клиентите на Morgan Stanley, цитирано от Fortune, Уилсън излага няколко начина, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си.

Той изтъква традиционните защитни акции в секторите на потребителските стоки и здравеопазването, които би трябвало да се представят добре, ако настъпи рецесия, както и тези в енергийния и транспортния сектор, които напредват в късната фаза на икономическия цикъл.

Изненадващо, Уилсън също така подробно описва някои по-специфични „възможности за растеж“, особено в областта на изкуствения интелект, които биха могли да предложат дългосрочен потенциал.

„Водещите макроданни предполагат, че сме в пазарна среда от късен цикъл“, обяснява стратегът, имайки предвид периода преди рецесия. Това обаче е и среда за подбиране на акции, добавя Уилсън.

Завръщането на FOMO на Уолстрийт: Ще се ускори ли ралито на фондовия пазар?Делът на инвеститорите, които очакват цените на акциите да се повишат през следващите 6 месеца, е скочил до 43% миналата седмица

Преди да преминем към избора му на акции за 2024 г., важно е да разясним подробно мотивите зад неговите предимно мечи перспективи.

Уилсън отбелязва, че икономиката и фондовият пазар са се оказали по-устойчиви през 2023 г., отколкото той е очаквал. През януари той прогнозира, че корпоративните маржове на печалба ще се влошат и икономиката ще се бори под тежестта на нарастващите лихвени проценти и инфлацията, което доведе S&P 500 до 3900 в края на 2023 г. Това е далеч от нивото на индекса от понеделник - над 4400 пункта – заради което Уилсън признава в писмото си, че е бил твърде „мечи по отношение на очакваната величина на спада“.

Въпреки това той приписва изненадващата сила на пазара на превъзходството на големите технологични акции, които свършиха „изключителна работа по отношение на дисциплината на разходите и вземането на дял в икономика, поддържана от агресивни фискални разходи“.

Надеждите за намаляване на лихвите стимулират цените на световните акцииПазарите на фючърси залагат на 90% вероятност Фед да е приключил с повишаването на лихвите

Възходът на акциите на технологичните компании помогна на S&P 500 да се възстанови от мрачната 2022 г. дори на фона на широка рецесия в печалбите на повечето публични компании, които все още се борят с инфлацията и нарастващите разходи за заеми. Уилсън обаче предупреждава, че това е типично поведение в т. нар. късен цикъл.

„Въпросът за инвеститорите на този етап е дали лидерите на фондовия пазар могат да издърпат изоставащите до тяхното ниво на представяне или изоставащите в крайна сметка ще надделеят над способността на лидерите да продължат да се представят добре в тази предизвикателна макро среда“, пише Уилсън.

Той намеква, че според него по-вероятният сценарий е изоставането на пазара да надделее върху технологичните лидери, отбелязвайки, че прогнозите за печалбата за четвъртото тримесечие както за тези компании, така и за целия пазар намаляват – ранна индикация за продължаващ спад през 2024 г., по думите му.

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думиБеше необходима само една пресконференция на Джером Пауъл, за да се разбият надеждите, които на Уолстрийт трупаха цяла година

Уилсън се опасява също така, че потребителските разходи ще започнат да се забавят, тъй като фискалните стимули от ерата на пандемията избледняват и въздействието на повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв през последните 20 месеца натежава „както върху корпоративните, така и върху потребителските настроения“.

Добрата новина е, че краткосрочната несигурност трябва да отстъпи място на „възстановяването на печалбите“ през 2024 г., когато Фед намали лихвите, но това няма да е достатъчно, за да даде на инвеститорите възвръщаемостта, с която са свикнали през последните десетилетия. Очакваната от Уилсън годишна възвръщаемост от 2% е далеч от средното ниво от близо 7%, което S&P 500 успява да даде от 2000 г.

Разбира се, не всички са толкова мечи настроени.

Ветеранът стратег Ед Ярдени, основател на Yardeni Research, вярва, че S&P 500 ще скочи с над 22% до 5400 до края на 2024 г. Според UBS индексът може да се покачи до 4600, малко по-високо от прогнозите на Morgan Stanley.

Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежаТърсете качество и дивиденти, съветват стратези от Morgan Stanley

Все пак Уилсън казва, че 2024 г. може да бъде годината на борсите. Инвестирането в широки индекси вероятно ще бъде неефективно, но след спада на много акции през 2023 г. има „по-богата възможност под повърхността на пазара“ в отделни акции с убедителни оценки, пише той.

Уилсън вярва, че инвеститорите трябва да търсят класически защитни акции. Това са компании, които предлагат критични услуги, които не са толкова уязвими от икономическите цикли, включително потребителски стоки и здравеопазване. Дори и в най-лошите времена, хората пак ще трябва да купуват паста за зъби и да посещават лекар. Според списъка на Morgan Stanley с традиционните защитни акции за 2024 г. хората също така ще продължат да пушат.

Ето всички компании в списъка на финансовата организация:

В периода преди рецесията да удари, така наречените "циклични" акции също са склонни да превъзхождат конкурентите си. Имайки предвид това, Уилсън изтъква авиокомпаниите, петролните и газовите гиганти, както и лидерите в аерокосмическата индустрия и отбраната, които биха могли да напреднат през 2024 г.

Той обаче предупреждава, че тези акции ще започнат да се представят по-слабо от традиционните защитни активи през 2024 г., ако рецесията наистина удари, както Morgan Stanley очаква, така че инвеститорите трябва да имат това предвид.

Накрая Уилсън отбелязва, че макар акциите на компаниите в растеж (за които инвеститорите вярват, че ще осигурят по-добра от средната възвръщаемост в бъдеще) обикновено не се представят добре по време на периоди на нарастващи лихвени проценти или рецесии, AI тенденцията е твърде голяма, за да бъде игнорирана.

Уилсън отбеляза, че технологията вероятно ще повиши корпоративните маржове и производителността на работещите. „Нашите анализатори виждат, че иновациите, базирани на изкуствен интелект, стимулират нарастващите възможности за печалба и ефективност на предприятията и насърчават разпространението на технологии в цялата икономика“, обяснява той.

Освен това, ако през 2024 г. настъпи рецесия, това вероятно ще накара Фед да намали лихвените проценти.

„Насочването към по-стабилна парична политика следва да бъде конструктивно за акциите“, пише Уилсън, добавяйки, че „облекчаването на лихвените проценти би трябва да подпомогне корпоративните и домакински настроения, които остават потиснати“.