Индексът на потребителските цени в САЩ, който измерва широка кошница от често използвани стоки и услуги, остава без промяна през октомври спрямо предходния месец, но се увеличава с 3,2% на годишна база - по-бавен темп от регистрирания през септември годишен ръст. Данните за октомври също така са под прогнозите на Уолстрийт, отбелязват CNBC и The Wall Street Journal.

Като се изключат променливите цени на храните и енергията, т.нар. основни цени се повишават с 4% на годишна база. Това представлява най-малкото увеличение от септември 2021 г. и е под прогнозата на анализаторите за 4,1%.

Основният ИПЦ се е повишил с 0,2% през октомври, което е по-ниско темпо в сравнение със септември и август. Прогнозата на анализаторите беше за 0,3% ръст. Основният ИПЦ се увеличи с 0,4% през септември, припомня CNBC.

Забавянето отразява по-ниските цени на нови и употребявани автомобили, самолетни билети, както и охлаждането при жилищните разходи, обобщава WSJ.

Данните за базисните цени често се разглеждат като по-добър показател за бъдещата траектория на инфлацията, отколкото общите числа.

В този контекст докладът за инфлацията от днес подсказва, че Федералният резерв е приключил през юли своите 11 исторически увеличения на лихвените проценти и е вероятно да запази разходите по заемите стабилни и на следващото си заседание, предвидено за 12-13 декември, отбелязва още WSJ.

Пазарите в САЩ се оцветиха в зелено след публикуването на доклада, като основните борсови индекси се повишиха, а доходността на държавните облигации падна рязко по време на сутрешната търговска сесия.

Стратег от Morgan Stanley очаква само 2% ръст на акциите през 2024 г.Инвестиционният директор на Morgan Stanley Майк Уилсън предлага няколко начина, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си

Инфлацията се понижава значително от пика си от близо 9% миналото лято, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти до 22-годишен връх в битката си с високите цени с цел забавяне на по-широката икономика. Фед спря тези увеличения на последните си заседания, докато централните банки анализират дали по-нататъшните увеличения са оправдани.

Фед крайна сметка се надява да постигне така нареченото меко кацане, при което понижава инфлацията до целта от 2%, без да предизвика рецесия.

В момента този резултат изглежда постижим, посочва WSJ, допълвайки, че инфлацията се е забавила значително, докато пазарът на труда и икономиката като цяло остават на стабилна основа. На свой ред много анализатори отхвърлиха прогнозите си за рецесия.

Силните потребителски разходи наистина помогнаха за укрепването на икономическата устойчивост в САЩ тази година, но все пак много икономисти продължават да смятат, че американците ще охладят харченето, тъй като въздействието от повишаването на лихвените проценти на Фед ще продължи да прониква в икономиката. Това включва очаквано забавяне в наемането на работна ръка и в растежа на заплатите, което може да намали желанието на американците да харчат, пише още WSJ.

Фед остави лихвите стабилни, както и мантрата „по-високи за по-дълго“Централните банкери на САЩ си оставят вратичка за „допълнително укрепване на политиката“, от която може да се нуждаят, за да постигнат целта си за 2% инфлация

CNBC допълва, че докато пазарните играчи преобладаващо вярват, че централната банка на САЩ е приключила със затягането на паричната политика, последните данни за пазара на труда са изпратили противоречиви сигнали.

През октомври работните места в неселскостопанските сектори се увеличават само със 150 000, което показва, че пазарът на труда най-накрая показва признаци, че реагира на усилията на Фед да коригира дисбаланса между търсенето и предлагането, смятан за допринасящ фактор за инфлацията.

Разходите за труд се увеличават с много по-бавни темпове през последната година и половина, тъй като производителността през 2023 г. се повишава, отбелязва още CNBC.

По-общо казано, брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши през третото тримесечие, нараствайки с 4,9% на годишна база, но повечето икономисти очакват темпът на растеж да се забави значително, пише изданието.

Други индикатори показват, че очакванията на потребителите за инфлацията са в посока нагоре, заради вероятността от скок в цените на бензина и несигурността, причинена от войните в Украйна и Газа.

UBS очаква Фед да намали няколко пъти лихвените проценти през 2024От банката очакват икономиката на САЩ да се свие с половин процентен пункт в средата на следващата година

Миналата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл засили безпокойството на пазарите, посочвайки, че той и колегите му не са убедени, че са направили достатъчно, за да намалят инфлацията обратно до 2% годишен темп и няма да се поколебаят да повишат лихвите, ако тя покаже напредък, припомня CNBC.

На този фон се очаква Фед да продължи да говори ястребово, предупреждавайки инвеститорите да не изпадат в самодоволство относно решимостта на централната банка на САЩ да намали инфлацията до дългосрочната си цел от 2%.

Дори ако Фед приключи с повишаването на лихвените проценти, има все повече несигурност относно това колко дълго ще задържи референтните лихви на най-високото им ниво от около 22 години.